Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην συνάντηση που είχε με μέλη της European Business Association (Ένωσης Ευρωπαίων Επιχειρηματιών), κατέστησε σαφή την πρόθεση της Ρωσίας να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream προς το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον δοθούν εγγυήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών.

«Οι αυξανόμενες ανάγκες των κρατών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να καλυφθούν με την επέκταση της δεύτερης γραμμής τoυ αγωγού Turkish Stream στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι «βλέπουμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους μιας σειράς κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο- προσέθεσε ο Λαβρόφ- λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία που είχαμε με το South Stream θα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε με τέτοια συνεργασία ως προς την επέκταση του στο έδαφος της ΕΕ, μόνο αφότου λάβουμε σαφείς νομικές εγγυήσεις εκ μέρους των Βρυξελλών».

Το έργο που αφορά την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream προβλέπει την κατασκευή του αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία την επέκταση του έως την ελληνοτουρκική μεθόριο. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα, το χερσαίο τμήμα (επί τουρκικού εδάφους) 180 χιλιόμετρα. Ο εν λόγω αγωγός αντικατέστησε τον αγωγό South Stream, ο οποίο θα περνούσε μέσω Βουλγαρίας. Η Ρωσία ακύρωσε την κατασκευή του στα τέλη του 2014 εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, της στάσης που τήρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης