Λαβρόφ: «Προκλητική ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 16:03
Λαβρόφ: «Προκλητική ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια»
Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν «πρόκληση», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ».

Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα ίχνη της Αλβανίας και της Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009.

Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Λαβρόφ δήλωσε «Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, τη θεωρώ σφάλμα, ακόμη και πρόκληση κατά κάποιον τρόπο. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί στα μέσα Οκτωβρίου τη Σερβία με την ευκαιρία της 70ής επετείου της απελευθέρωσης, από τους Γιουγκοσλάβους Παρτιζάνους και τον σοβιετικό στρατό, του Βελιγραδίου από τη ναζιστική κατοχή. Από τις χώρες που έχουν προκύψει από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μόνον η Σερβία, ο στενότερος ίσως σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή, δεν επιδιώκει ενεργά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014, 16:03