Επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.

«Έχουμε ήδη κάνει επαφές με την ηγεσία του συνασπισμού, μέσω της πρεσβείας μας στο Κάιρο. Τους ανακοινώσαμε την ετοιμότητά μας να συναντηθούμε με τον πρόεδρο Χατίμπ», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Mohamed Kamel Amr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από ότι μας δόθηκε να καταλάβουμε, δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο της προσφοράς μας να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση», είπε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Ως προς την ουσία της στάσης του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης φυσικά έχουμε ενοχληθεί, ιδίως από τις πολιτικέ δηλώσεις τους, όταν είχε ιδρυθεί ο συνασπισμός αυτός στην Ντόχα. Και ως προς τον κύριο στόχο τους –όπως είχαν πει- ότι σκοπεύουν να διαλύσουν όλα τα καθεστωτικά κατεστημένα και είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο διαλόγου», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Για να καταλήξει: «Το ενδεχόμενο αυτό το έχουμε συζητήσει και με δυτικούς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά και κατά τη σημερινή μας συνάντηση».

«Κατά την άποψή μου, η κατάσταση αυτή τη στιγμή μέσα στη Συρία, ενθαρρύνουν τα συνετά μέλη της αντιπολίτευσης να ψάξουν να βρουν τρόπους να αρχίσει ένας πολιτικός διάλογος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις εξελίξεις για το μέλλον της Συρίας, και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας, εντάσσεται και η έντονη παρουσία του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο, από τη Λήμνο, ως την Αστυπάλαια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Σε όλο το Αιγαίο έχουν αναπτυχθεί ρωσικά πολεμικά, του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας: Στο βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο νοτιοανατολικά της Λήμνου το αποβατικό Nikolaï Filtchenkov (Νο 152) με 300 πεζοναύτες και 30 ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, ενώ στο νότο στο ρωσικό αγκυροβόλιο βόρεια της Αστυπάλαιας βρίσκονται το καταδρομικό Mοskva, το αντιτορπιλικό Smetliviy και τον τάνκερ Ivan Bubnov.

Τα επίσης αποβατικά AZOV και το δεύτερο το Novocherkassk κλάσης Ropucha-I (όπως και το FILCHENKOV) αναμένεται να εισέλθουν στο Αιγαίο παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η παρουσία του ρωσικού στόλου, συνδέεται –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για την αποστολή των γερμανικών «Patriot PAC-3» στην Τουρκία στις 8 Ιανουαρίου.

Χθες, συριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ Μοκντάντ είχε συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία παίζει αποφασιστικό ρόλο στην συριακή σύγκρουση και είναι προαπαιτούμενο ότι κάθε ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να έχει την έγκρισή της.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς είχε δηλώσει χθες πως είναι απαραίτητο να αναληφθούν «ενεργητικές και αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει το λουτρό αίματος».

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης