Τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ένα μικρό παιδί, έχασε τη ζωή του από την τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες σπίτια, αφήνοντας άστεγους εκατοντάδες ανθρώπους, στο Μπουκάβου, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που οι κάτοικοι του Μπουκάβου πανηγύριζαν, μαζί με τους συμπατριώτες τους σε όλη τη χώρα, για τη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου απέναντι στη Ζιμπάμπουε στο Κόπα Άφρικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σπίτι όπου μια ηλικιωμένη γυναίκα έψηνε λουκουμάδες. Στον χώρο αυτό ένας πωλητής καυσίμων είχε αποθηκεύσει τουλάχιστον δέκα μπιτόνια με βενζίνη”, ανέφερε ένα στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο Εμέ Λουμπάγκο. “Μέχρι σήμερα το απόγευμα ο απολογισμός είναι ένα 7χρονο κοριτσάκι νεκρό, τρεις τραυματίες και 159 καμένα σπίτια”, εκτίμησε από την πλευρά του ο δήμαρχος της κοινότητας Καντούτου, Ζεράρ Μουνιόλ. Περίπου 400 οικογένειες έμειναν άστεγες.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι τα καμένα σπίτια ανέρχονται σε 202.

“Δεν έχουμε πλέον τίποτα. Περάσαμα τη νύχτα κάτω από τ’ αστέρια, εγώ, η γυναίκα μου και τα έξι παιδιά μας”, είπε ένας 59χρονος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές αποδίδουν το μέγεθος της καταστροφής στην παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού. Όπως εξήγησε ένας αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας, ένα βυτιοφόρο του δήμου έφτασε στο σημείο αλλά δεν μπορούσε να επέμβει επειδή τα σπίτια ήταν κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Πέρσι τον Αύγουστο σε άλλη πυρκαγιά είχαν καεί σχεδόν 200 σπίτια σε άλλη συνοικία του Μπουκάβου.

Η πόλη, σε μια πλαγιά στα νότια της λίμνης Κίβου, είναι το προπύργιο ενός εκ των ισχυρών ανδρών της χώρας, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της δημοκρατίας, Βιτάλ Καμέρχε. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει και εντυπωσιακές βίλες με πανοραμική θέα στη λίμνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης