ΛΔ Κονγκό: Ο απολογισμός μιας κατολίσθησης ενδέχεται να ξεπεράσει τους 200 νεκρούς

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, 00:59
ΛΔ Κονγκό: Ο απολογισμός μιας κατολίσθησης ενδέχεται να ξεπεράσει τους 200 νεκρούς
Μια κατολίσθηση που έπληξε περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό πιθανόν στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους, κατά εκτιμήσεις που βασίζονται στον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταπλακωθεί, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πληγείσας επαρχίας Ιτούρι χθες Παρασκευή.

Η κατολίσθηση έπληξε το χωριό Τορά, στις όχθες της Λίμνης Άλμπερτ, μιας σεισμογενούς περιοχής στο δυτικό τμήμα της Κοιλάδας Ριφτ, προχθές Πέμπτη.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν καταπλακωθεί και τους οποίους αδυνατούμε να σώσουμε», τόνισε ο Πασιφίκ Κετά, ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιτούρι, σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η διάσωση είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση διότι είναι μια ορεινή περιοχή κι είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουμε πρόσβαση» σε αυτή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πολλές περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις κατολισθήσεις, εξαιτίας της εκτεταμένης εκδάσωσης και το γεγονός ότι πολλές κοινότητες είναι χτισμένες πάνω σε απότομες πλαγιές.

Χθες Παρασκευή, στη Σιέρα Λεόνε έγιναν οι κηδείες 461 ανθρώπων μιας κατολίσθησης λάσπης η οποία σάρωσε σπίτια στα όρια της Φριτάουν, της πρωτεύουσας. Άλλοι 600 άνθρωποι αγνοούνται.

Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό διατρέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο διότι βρίσκεται πάνω από ένα τεκτονικό ρήγμα, πράγμα που συνεπάγεται ότι δοκιμάζεται συχνά από σεισμούς και μερικές φορές ηφαιστειακές εκρήξεις.

Σύμφωνα με τον Κετά, ο απολογισμός βασίζεται σε εκτιμήσεις για τον αριθμό των σπιτιών που έχουν καταπλακωθεί και τους κατοίκους του. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής περίπου 40 άνθρωποι έχουν ταφεί.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την αντίδραση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Οι υπηρεσίες αρωγής και η MINUSCO (η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ) βρίσκονται εκεί για να περισυλλέξουν τα πτώματα και για να προσφέρουν βοήθεια σε τυχόν επιζώντες όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν», ανέφερε ο Κετά.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, 01:05