Με ένα πρωτοσέλιδο που αναρωτιέται «Μετά τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι, ποιος έχει σειρά;», η γαλλική Le Monde κάνει μια αναδρομή στο χρονικό της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως την πόρτα της εξόδου θα δουν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το άρθρο της με τίτλο «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δοκιμάζονται στην κρίση χρέους», αναφέρει στην εισαγωγή του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κορύφωση της κρίσης παρά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των ηγετών της ευρωζώνης και των G20, δεν άλλαξε σε τίποτα. Με το πέρασμα των εβδομάδων η κρίση χρέους έχει μετατραπεί σε μια τεράστια πολιτική κρίση που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αυτή την εβδομάδα, ήταν η σειρά του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Ιταλού ομολόγου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πληρώσουν το τίμημα.

»Αναγκασμένοι να ανακοινώσουν την παραίτησή τους, οι δυο ηγέτες τελικά υπέκυψαν στις πιέσεις των χρηματοοικονομικών αγορών. Αλλά, η αναχώρησή τους θα μπορούσε να εξαπλωθεί. Στην πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές ή πρέπει να δώσουν ακόμη μάχες για να διατηρήσουν την εντολή τους».

Στη συνέχεια, η εφημερίδα κάνει ένα «οδοιπορικό» στις μετρήσεις των ψηφοφόρων για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία- φυσικά Ελλάδα και Ιταλία- Ισπανία, Γαλλία- η οποία έχει ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο για τις Προεδρικές εκλογές το 2012, Γερμανία, αλλά και Μεγάλη Βρετανία- κι ας είναι εκτός του ευρώ. Η συντριπτική των πλειοψηφία των μετρήσεων σε όλες τις χώρες για ενδεχόμενη εκλογική μάχη δείχνουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης