Η έξοδος από την κρίση μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ θα χρειαστεί «χρόνο» και προϋποθέτει «πράξεις», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας «υπενθύμισε πως ένα πρώτο βήμα έγινε, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο προέδρων (Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν χθες), όμως διαπίστωσε πως η έξοδος από την κρίση μεταξύ των δύο χωρών θα πάρει χρόνο και απαιτεί πράξεις», τονίζεται στο δελτίο Tύπου που εξέδωσε το υπουργείο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, στον 44ο όροφο ενός κτηρίου στη Νέα Υόρκη, διήρκησε περίπου μία ώρα.

Πραγματοποιήθηκε μακριά από τις κάμερες και τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων και η αποστολή αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αν υπήρξε ένα τετ α τετ μεταξύ των δύο ανδρών.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, που εκφράστηκε με σκληρά λόγια για τις ΗΠΑ στην κρίση των αυστραλιανών υποβρυχίων, είχε αρνηθεί κάθε διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία συμμετέχουν οι δύο άνδρες αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησαν, χθες, να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης, που επλήγη σφόδρα μετά την ανακοίνωση μιας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας και την ακύρωση ενός μεγάλου συμβολαίου γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είναι «σύμφωνος να διατηρήσει μια στενή επαφή με τον Άντονι Μπλίνκεν», προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», καταλήγει η γαλλική ανακοίνωση χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης