Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να μιλά για κόκκινες γραμμές και να εστιάσει στην ανάληψη πραγματικής δράσης για να πείσει τους βασικούς πρωταγωνιστές στον πόλεμο της Συρίας να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας της Συρίας «Λευκά Κράνη», τα μέλη των σωστικών συνεργείων των οποίων δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε διαμηνύσει τον Μάιο ότι δεν θα αποδεχτεί μια αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Συρία, είτε τη χρήση χημικών όπλων. Και τα δύο, όπως αποσαφήνισε ο Γάλλος πρόεδρος, αποτελούν μια «κόκκινη γραμμή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, εννέα μήνες μετά, με το συριακό εμφύλιο πόλεμο να εισέρχεται στον όγδοο χρόνο του, η Γαλλία προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στη Συρία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να σκοτώνονται, με οργανώσεις να καταγγέλουν επιθέσεις με χρήση χημικών όπλων στην ανατολική Γούτα και στην Ιντλίμπ, περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

«Χρησιμοποιείστε άλλη φράση, επειδή όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και οι (Σύροι) είναι απογοητευμένοι με αυτές τις φράσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμπντουλραχμάν Αλμαουάζ στο Παρίσι. «Έχει φτάσει η στιγμή για την ανάληψη πραγματικής δράσης και όχι απλώς να συζητάμε για κόκκινες γραμμές».

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με ανώτερους Γάλλους αξιωματούχους, ανάμεσά τους με τον επικεφαλής διπλωματικό σύμβουλο, ο Αλμαουάζ είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται να ασκήσει πίεση στους βασικούς πρωταγωνιστές, όπως για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εντούτοις αναγνώρισε ότι η Γαλλία διαθέτει λίγες επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν περιμένουμε τις πλευρές στο έδαφος, τότε θα περιμένουμε για πάντα», τόνισε. «Χρειαζόμαστε μια πραγματική εκεχειρία και τότε να συζητήσουμε για μια πολιτική λύση όταν σωπάσουν τα όπλα».

Χθες, τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι τα βάσανα των Σύρων αμάχων έχουν επιδεινωθεί μετά την έκκληση που ο ΟΗΕ απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα για κατάπαυση του πυρός, σε μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που γρήγορα ανετράπη από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς ενάντια στον πολιορκούμενο θύλακο της Δαμασκού της ανατολικής Γούτα και μια επιθετική εκστρατεία ενάντια στους αντάρτες στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Ο αντιπρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας της Συρίας τόνισε ότι από τους βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα περίπου 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην ανατολική Γούτα.

«Είναι το ίδιο σενάριο όπως το Χαλέπι. Δεν υπάρχει φαγητό, ανθρωπιστική βοήθεια και καμία ιατρική διακομιδή», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επιθετική εκστρατεία που είχαν εξαπολύσει το 2016 οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος για να ανακτήσουν τον έλεγχο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η χρηματοδότηση που θα λάβει η οργάνωση από ξένες κυβερνήσεις για το 2018 μειώθηκε στα 12 εκατομμύρια δολάρια από τα 18 εκατομμύρια δολάρια που ήταν πέρσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης