Λευκορωσία: O Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, 11:49
Λευκορωσία: O Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ

Βίντεο που παρουσιάστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, στο οποίο εμφανίζονται οι τρεις επιβάτες της πτήσης που εξαναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, περιλαμβάνει και δηλώσεις του Έλληνα, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς που κατέβηκαν από το αεροπλάνο.

Ο Έλληνας ονομάζεται Ζήσης Ιάσων και, όπως λέει ο ίδιος, ήθελε να επισκεφτεί τη σύζυγό του. «15 λεπτά πριν την προσγείωση ενημερωθήκαμε πως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και θα προσγειωθούμε στο Μινσκ, όπως και έγινε» περιγράφει ο ίδιος στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.


Ουσιαστικά το διεθνές πρακτορείο μοιάζει σαν να τοποθετεί τον συγκεκριμένο επιβάτη στο «κάδρο» των κατασκόπων της KGB που συμμετείχαν στην εκτροπή της πτήσης και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς. «Πιστεύουμε πως υπήρχαν πράκτορες της KGB οι οποίοι αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary.

Οι άλλοι δύο επιβάτες που κατέβηκαν είναι, με βάση την τηλεόραση της Λευκορωσίας, μία γυναίκα που κατά την κρατική τηλεόραση ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και η οποία ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη για παρεμφερείς λόγους, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.

Ο ρόλος του Έλληνα που κατέβηκε στο Μινσκ ήρθε στη φως μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας από το Bloomberg, ενώ την ίδια ώρα οι ελληνικές υπηρεσίες εξετάζουν την πληροφορία, διασταυρώνοντας τα στοιχεία των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης.

Παράλληλα γίνεται έρευνα για το άτομο που, όπως περιέγραψε ο ίδιος ο Προτάσεβιτς, τον παρακολουθούσε και τον φωτογράφιζε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα. Όπως περιγράφει σε κείμενό του ο δημοσιογράφος, επρόκειτο για άνδρα «ρωσόφωνο μεσήλικα».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, 12:28