Ο πατέρας του αντιφρονούντα Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στο Μινσκ αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο γιος του αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες Δευτέρα στο διαδίκτυο στο οποίο φαίνεται να παραδέχεται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και μοιάζει να έχει σπασμένη μύτη.

Ο μπλόγκερ, που έχει την έδρα του στη Λιθουανία, και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα συνελήφθησαν αφού την Κυριακή η Λευκορωσία έστειλε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει πτήση της Ryanair με προορισμό το Βίλνιους, η οποία τελικά προσγειώθηκε στο Μινσκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 26χρονος Προτάσεβιτς στο βίντεο που αναρτήθηκε σε πολλά κανάλια της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram παραδέχθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ πέρυσι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα του Ντμίτρι Προτάσεβιτς, το βίντεο αυτό μοιάζει να είναι προϊόν εξαναγκασμού.

«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα» δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας, όπου ζει με τη σύζυγό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός» πρόσθεσε. «Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν» ανέφερε.

 

 

Ο Ντίτρι Προτάσεβιτς σημείωσε: «Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο».

 

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Προτάσεβιτς κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν χθες Δευτέρα την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα, όπως και της συντρόφου του, ενώ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα απαγόρευσαν στις λευκορωσικές εταιρείες να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

«Έχουμε εκπλαγεί που η τύχη ενός ανθρώπου σημαίνει τόσα πολλά και ότι θεωρείται σημαντικός από την ΕΕ» δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς. «Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Λευκορώσους» επισήμανε.

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης για να προειδοποιηθούν άλλοι: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης