Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την έναρξη μιας απεργιακής κινητοποίησης παρά τις πιέσεις των Αρχών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 15:11
Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την έναρξη μιας απεργιακής κινητοποίησης παρά τις πιέσεις των Αρχών

Η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας απεργιακής κινητοποίησης με στόχο να οδηγηθεί σε παραίτηση ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, την επομένη μιας νέας μεγάλης διαδήλωσης κατά της εξουσίας του που έγινε στο Μινσκ.

«Από σήμερα το πρωί, εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις και εργοστάσια, στον τομέα των μεταφορών, εργάτες ορυχείων, καθηγητές και φοιτητές άρχισαν απεργία» ανέφερε η Τιχανόφσκαγια σε ανάρτησή της στην εφαρμογή Telegram.

Η ίδια κάλεσε τους συμπατριώτες της να δείξουν «ότι κανένας δεν πρόκειται να δουλέψει για το καθεστώς» του Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Η απεργία στις δημόσιες επιχειρήσεις είναι ένας μοχλός οικονομικής πίεσης. Και η απεργία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης του καθενός, είναι εξίσου σημαντική».

Η 38χρονη Τιχανόφσκαγια έθεσε αυτόν τον μήνα ένα τελεσίγραφο στον Λουκασένκο, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι την Κυριακή για να αποχωρήσει, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με γενική απεργία.

Καθώς το λευκορωσικό κράτος εξακολουθεί να ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, προηγούμενες απεργίες σε εμβληματικά εργοστάσια δεν είχαν διαρκέσει πολύ, μπροστά στον εκφοβισμό εκ μέρους των Αρχών και τις απειλές για απολύσεις.

Σήμερα το πρωί, δεκάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από πανεπιστήμια, προχωρώντας σε καθιστικές διαμαρτυρίες και στον σχηματισμό ανθρώπινων αλυσίδων, καθώς και κάνοντας πορεία στους δρόμους.

Βίντεο σε μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης δείχνουν συγκεντρώσεις να διαλύονται από την αστυνομία. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν συλληφθεί μέχρι το μεσημέρι, κυρίως στο Μινσκ.

Ο ανεξάρτητος ενημερωτικός ιστότοπος Tut.by δημοσιοποίησε από την πλευρά του φωτογραφίες εργατών που προχωρούσαν σε στάση εργασίας ή σε δράσεις αλληλεγγύης σε τουλάχιστον τέσσερα μεγάλα κρατικά εργοστάσια, κυρίως στο χημικό εργοστάσιο Grodnoazot, στη δυτική Λευκορωσία.

Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε από την πλευρά της μέσω του Facebook πως οι επιχειρήσεις της χώρας λειτουργούν ομαλά.

Μια διαδήλωση συνταξιούχων κατά της εξουσίας έχει ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ στις 14:00 (ώρα Ελλάδος). Οι φοιτητές καλούνταν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση αυτή.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, 15:16