Λευκορωσία: Ο ΟΗΕ ζητεί διεξαγωγή έρευνας για βασανιστήρια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, 13:38
Λευκορωσία: Ο ΟΗΕ ζητεί διεξαγωγή έρευνας για βασανιστήρια

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας αυξάνοντας την πίεση επί των αρχών της χώρας την ώρα που συνεχίζεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά την άγρια καταστολή του.

Παράλληλα, η κατάσταση στη Λευκορωσία θα είναι αντικείμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης ελήφθη από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου στο πλαίσιο ψηφοφορίας, τη διενέργεια της οποίας ζήτησε η Βενεζουέλα. Κατά την ψηφοφορία, 25 χώρες ψήφισαν υπέρ, 2 κατά και 20 απέσχον.

Πληροφορίες συνεχίζουν να δείχνουν ότι υπάρχει μη αναγκαία ή υπερβολική χρήση βίας από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Δεδομένου του εύρους και του αριθμού τους, όλες οι καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας θα πρέπει να καταγραφούν και να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, με στόχο την προσαγωγή των αυτουργών στη δικαιοσύνη» δήλωσε η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κατά την έναρξη της 45ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020, 13:41