Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο θα ζητήσει «εξηγήσεις» από τη Ρωσία, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν περισσότερους από 30 Ρώσους, με την υποψία ότι είναι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ.

Οι αρχές συνέλαβαν τους Ρώσους αφού έλαβαν την πληροφορία ότι περισσότεροι από 200 μαχητές είχαν έλθει στη χώρα για να την αποσταθεροποιήσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Belta, όλοι τους εργάζονται για την ιδιωτική εταιρεία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών Βάγκνερ. Το Κρεμλίνο και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσουν την υπόθεση. Η ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ ανέφερε μόνο ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας την ενημέρωσε επισήμως ότι κρατούνται 32 Ρώσοι υπήκοοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λουκασένκο, που διεκδικεί την επανεκλογή του στις 9 Αυγούστου, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων ετών, καθώς η οργή στη χώρα του εντείνεται λόγω των χειρισμών του στην πανδημία, την οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν αυτοί είναι Ρώσοι πολίτες (…) τότε πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να εξηγήσουν τι συμβαίνει», είπε ο πρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεκλήθη εκτάκτως.

Τον περασμένο μήνα, ο Λουκασένκο κατηγόρησε τη Ρωσία αλλά και την Πολωνία ότι επιχειρούν να τον δυσφημίσουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Ρώσοι έφτασαν στο Μινσκ στις 24 Ιουλίου, έχοντας μαζί τους μόνο μια μικρή χειραποσκευή ο καθένας, αλλά και τρεις πολύ βαριές βαλίτσες. Θεωρήθηκαν ύποπτοι γιατί «δεν συμπεριφέρονταν σαν Ρώσοι τουρίστες και φορούσαν ρούχα στρατιωτικού στιλ», σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από τη σύλληψή τους (ήταν με τα εσώρουχα) και τα προσωπικά αντικείμενα ενός από αυτούς, όπως το ρωσικό διαβατήριό του και δέσμες από χαρτονομίσματα. Το Radio Free Europe παρατήρησε ότι εκτός από δολάρια, μεταξύ των άλλων αντικειμένων που είχε στην κατοχή του ο άνδρας αυτός ήταν σουδανικά χαρτονομίσματα και μια σουδανική τηλεκάρτα, υποθέτοντας ότι πιθανόν η ομάδα να ήταν καθ’ οδόν για την Αφρική.

Ο 65χρονος Λουκασένκο έχει κατηγορήσει τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές ότι συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης