Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αποκάλυψε απόψε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, εν μέσω των διαδηλώσεων και των απεργιών που συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την εξουσία του, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Λουκασένκο επιμένει ότι δεν ηττήθηκε σε αυτές τις εκλογές, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία έλαβε πάνω από το 80% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν και πάλι απόψε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν. Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι φώναζαν ρυθμικά «Φύγε», απευθυνόμενοι στον πρόεδρο. Έξω από ένα κέντρο κράτησης της πόλης φώναξαν το σύνθημα «πολιτικοί κρατούμενοι» απαιτώντας την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Πάβελ Λατούσκο, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και διευθυντή της κρατικής θεατρικής ακαδημίας, ο οποίος απολύθηκε σήμερα επειδή ζήτησε να γίνουν νέες εκλογές και να αποχωρήσει ο Λουκασένκο από την εξουσία. Σύμφωνα με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, αρκετά μέλη της θεατρικής ακαδημίας παραιτήθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Διαψεύδει το Βερολίνο την τηλεφωνική επικοινωνία Λουκασένκο-Μέρκελ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε απόψε ότι υπήρξε οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Νωρίτερα, ο Λουκασένκο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο χθες Κυριακή, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης