Ένα πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, το οποίο βρίσκεται στο Βίλνιους, ανακοίνωσε σήμερα ότι μία από τις φοιτήτριές του, η 23χρονη Σοφία Σάπεγκα, η οποία συνταξίδευε με τον δημοσιογράφο και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, επίσης συνελήφθη όταν η πτήση τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, και ζήτησε την απελευθέρωσή της.

Τη σύλληψη της Σάπεγκα επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου European Humanities.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σάπεγκα και ο Προτάσεβιτς βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

Ένα καταδιωκτικό MiG-29 της Λευκορωσίας αναχαίτισε χθες την πτήση FR4978 από την Αθήνα στο Βίλνιους στην οποία επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta. Τελικά το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, χωρίς τον Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ.

Ένας Λιθουανός επιβάτης, ο οποίος ονομάζεται Μάντας αλλά δεν γνωστοποίησε το επίθετό του, είπε ότι, όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε ότι το αεροσκάφος θα άλλαζε πορεία, άνοιξε το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα του αεροσκάφους, πήρε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που συνταξίδευαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σάπεγκα, η οποία είναι Ρωσίδα πολίτης, μετέβαινε στο Βίλνιους για την προφορική εξέταση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο, απ΄ όπου θα αποφοιτούσε έπειτα από πέντε χρόνια σπουδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

«Ως αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης από τις Αρχές της Λευκορωσίας η φοιτήτρια συνελήφθη από τη Διοίκηση της Ερευνητικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ με αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες» αναφέρει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου, που προσθέτει: «Διαμαρτυρόμαστε κατά της αδικαιολόγητης κράτησης ενός μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης