Λεσότο: Ο πρωθυπουργός Ταμπάνε δεν προσήλθε στο δικαστήριο για τον φόνο της πρώην συζύγου του

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 16:28
Λεσότο: Ο πρωθυπουργός Ταμπάνε δεν προσήλθε στο δικαστήριο για τον φόνο της πρώην συζύγου του

Ο πρωθυπουργός του Λεσότο Τόμας Ταμπάνε, εναντίον του οποίου επρόκειτο σήμερα να απαγγελθούν κατηγορίες για τον θάνατο της πρώην συζύγου του, διέφυγε στη γειτονική Νότια Αφρική επικαλούμενος «ιατρικούς λόγους» και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση αυτή με τις πολλαπλές πολιτικο-δικαστικές πτυχές.

Ο γιος του Ταμπάνε, ο Ποτλάκο, δήλωσε πως ο πατέρας του βρίσκεται στη Νότιο Αφρική «για να δει έναν γιατρό» και «δεν είναι φυγάς από τη χώρα». Το ίδιο επιβεβαίωσε ο γραμματέας του Τάμπο, Τακαλεκοάλα, τονίζοντας πως «δεν θα έρθει στο δικαστήριο διότι έφυγε για ιατρικές εξετάσεις στην Νότιο Αφρική» χθες. «Είναι ένας έλεγχος ρουτίνας, όταν οι γιατροί εκτιμήσουν ότι όλα πάνε καλά θα τον αφήσουν να φύγει».

Σήμερα στις 09:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος), ο 80 χρονος Ταμπάνε ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για τη δολοφονία της 58χρονης Λιπολέλο Ταμπάνε στις 14 Ιουνίου 2017 ενώ μετέβαινε με το αυτοκίνητό της στην πρωτεύουσα Μαζέρου, μόλις δύο ημέρες προτού ορκιστεί πρωθυπουργός ο εν διαστάσει σύζυγός της. Το διαζύγιο που επρόκειτο να πάρει το ζεύγος, διήρχετο μία φάση οξύτατης αντιπαράθεσής τους, όταν δολοφονήθηκε η Λιπολέλο. Ένα ύποπτο τηλεφώνημα από το κινητό του πρωθυπουργού εντοπίστηκε και τοποθέτησε τον Ταμπάνε στον τόπο και χρόνο του εγκλήματος.

Η τωρινή σύζυγός του, η 42χρονη Μισάια Ταμπάνε, την οποία ο πρωθυπουργός παντρεύτηκε δύο μήνες μετά τον φόνο της Λιπολέλο, ήδη αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι παρήγγειλε τον φόνο της ανταγωνίστριάς της κι είναι προσωρινά ελεύθερη με εγγύηση.

Η υπόθεση της δολοφονίας αυτής έχει συγκλονίσει το μικροσκοπικό κράτος των δύο εκατ. κατοίκων, που περιβάλλεται από τη Νότιο Αφρική. Ο Ταμπάνε έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και ήδη έχουν εμφανιστεί πολλοί υποψήφιοι μνηστήρες για τη θέση του.

Η αστυνομία, οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι περίεργοι που ανέμεναν έξω από τα δικαστήρια να δουν την άφιξη του Ταμπάνε, έμειναν ανικανοποίητοι. Χθες, η αστυνομία είχε ενημερώσει πως εναντίον του Ταμπάνε θα απαγγέλλονταν κατηγορίες για φόνο.

«Μας ενημέρωσαν πως έχει φύγει για ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας. Σύμφωνα με τις πηγές βρίσκεται στη Νότια Αφρική. Αναμένουμε να μιλήσουμε με τον δικηγόρο του για να μας πει που ακριβώς βρίσκεται», δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο αρχηγός της αστυνομίας Πασέκα Μοκέτε.

«Διαθέτουμε πολλά στοιχεία κατά του πρωθυπουργού. Το κινητό του τηλέφωνο δεν είναι το μόνο αποδεικτικό στοιχείο, έχουμε πολλές άλλες αποδείξεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, 16:28