Η Λετονία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές, κατ’ εικόνα των αποφάσεων που έλαβαν την ίδια ημέρα ακόμα έξι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι λετονικές υγειονομικές αρχές ζητούν από τους γιατρούς να μη χρησιμοποιήσουν τα ανοιχτά φιαλίδια του εμβολίου της AstraZeneca και να μην ανοίξουν νέα» ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας της Βαλτικής σε κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο, που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, λαμβάνεται «προληπτικά», λόγω των παρενεργειών για τις οποίες γίνεται λόγος σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., εξήγησαν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση σοβαρών παρενεργειών -θρομβοεμβολικού επεισοδίου- στη Λετονία.

Έξι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ανακοίνωσαν την ίδια απόφαση χθες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία), εν αναμονή γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα μεθαύριο Πέμπτη.

Συντονίζουν έτσι το βήμα με πολλές άλλες χώρες, οι Αρχές των οποίων ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες, όπως προβλήματα στην πήξη του αίματος ή εμφάνιση θρομβώσεων μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την ασφάλεια του εμβολίου αυτού, αν και κορυφαίο στέλεχός του για επιστημονικά θέματα συνέστησε να συνεχίσει να αξιοποιείται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης