Λετονία: Διαδήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει 250 πρόσφυγες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 22:06
Λετονία: Διαδήλωση για την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει 250 πρόσφυγες
Εκατοντάδες Λετονοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Ρίγας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει για τα επόμενα δύο χρόνια 250 ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της άφιξης χιλιάδων προσφύγων σε χώρες της Μεσογείου.

Οι οικονομίες της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας φέρουν ακόμη σημάδια από την πρόσφατη ύφεση και τα σχέδια των Βρυξελλών για τη μετεγκατάσταση περίπου 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν πυροδοτήσει έντονες διαμάχες στη Βαλτική.

«Κατά την άποψή μου, ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το ζήτημα απλώς επιτείνει το πρόβλημα» υποστήριξε ο βουλευτής Ράιβις Τζίνταρς της Εθνικής Συμμαχίας για Όλη τη Λετονία-Για την Πατρίδα και την Ελευθερία, ενός μικρού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μιλώντας στο Reuters ο βουλευτής είπε ότι η χώρα του, με πληθυσμό μόλις 2 εκατομμύρια κατοίκους, έχει ήδη πρόβλημα στην ενσωμάτωση των μεταναστών. «Επομένως, θα ήταν πολύ δυσκολότερο για τη Λετονία, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., να φέρει επιπρόσθετα βάρη» πρόσθεσε.

Η στάση της Εθνικής Συμμαχίας στο θέμα αυτό τη φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με το κόμμα της Ενότητας της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος προέρχεται επίσης από την Ενότητα, τόνισε ότι η Ρίγα θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στους Ευρωπαίους εταίρους της. «Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία συμμετείχαν στις αεροπορικές περιπολίες στη Βαλτική δύο φορές. Η αλληλεγγύη είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης» έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα «Diena».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 22:14