Λετονία: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Ραϊμόντς Βέγιονις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 19:43
Λετονία: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Ραϊμόντς Βέγιονις
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Ραϊμόντς Βέγιονις, που προέρχεται από το Οικονολικό κόμμα, εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας με τη στήριξη 55 βουλευτών στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο 1οομελές κοινοβούλιο.

Ο 48χρονος Βέγιονις, που μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου "Πράσινου" αρχηγού κράτους χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι "θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βελτιώσει την ασφάλεια της Λετονίας και την ευημερία της χώρας συνολικότερα".

Ο Βέγιονις διαδέχεται στην προεδρία της Λετονίας τον Άντρις Μπέρζινς ο οποίος δεν επιθυμούσε να είναι υποψήφιος σ' αυτές τις εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος, που εργαζόταν ως βιολόγος προτού να ασχοληθεί με την πολιτική, γεννήθηκε στη Ρωσία, κοντά στο Πσκοφ, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον σοβιετικό στρατό. Ως υπουργός Άμυνας πάντως ο Βέγιονις είχε τηρήσει πολύ σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, οι φιλοδοξίες της οποίας έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην περιοχή της Βαλτικής.

Το 2002 ο Ραϊμόντς Βέγιονις ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, μια θέση που κράτησε σε πολλές κυβερνήσεις συνασπισμού, μέχρι το 2011. Εξελέγη όμως για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2006, με τον συνασπισμό των Πρασίνων και Χωρικών στον οποίο μετείχε και το οικολογικό κόμμα του οποίου είναι μέλος.

Ο πρόεδρος της Λετονίας είναι, εκ της θέσεώς του, ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Στα καθήκοντά του είναι επίσης να διορίζει τον πρωθυπουργό και να επικυρώνει τους νόμους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015, 19:43