Λιθουανία: Η συζήτηση περί ευρωπαϊκού στρατού δεν έχει καμία βάση

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, 03:51
Λιθουανία: Η συζήτηση περί ευρωπαϊκού στρατού δεν έχει καμία βάση
Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετώπισε εκ νέου την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους την ιδέα να δημιουργηθεί κοινός στρατός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η συζήτηση περί ευρωπαϊκού στρατού δεν έχει καμία βάση, όχι μόνο επειδή ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά επίσης επειδή προκαλεί δυσαρέσκεια και δυσπιστία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού άνευ λόγου (...) και δημιουργεί ακόμη περισσότερη σύγχυση που, κατά την άποψή μας, δεν χρειάζεται», τόνισε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας έπειτα από μια ετήσια διάσκεψη ειδικών για θέματα ασφαλείας στο Τράκαϊ (νότια).

Η Ευρώπη δεν πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της «απομονωμένη από όλους τους άλλους» συμμάχους, έκρινε ο Λίνας Λινκέβιτσους.

«Αν το κάνουμε αυτόνομα, δημιουργώντας ένα αντίγραφο του NATO ή ερχόμενοι σε ανταγωνισμό μαζί του, αυτό θα είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό και, στην πραγματικότητα, ένδειξη μεγάλης ασέβειας προς τους φορολογούμενους, διότι όπως ξέρουμε τα χρήματα που απαιτούνται θα εκτραπούν από άλλα σχέδια, άλλα προγράμματα», είπε ακόμα σε δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNS.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε στο πρώτο πλάνο το σχέδιο δημιουργίας ευρωστρατού τον Νοέμβριο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της πρότασης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όμως την έχει επικρίνει με δριμύτητα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, 03:51