Λήγει σε λίγες ώρες η προθεσμία για την αποχώρηση των δυνάμεων της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ακάρ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κουρδικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στην περιοχή, ενώ έως τις 18.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το μέρος σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια των συροτουρκικών συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας και της Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία Σύροι συνοριοφύλακες και ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα απομακρύνουν όλες τις δυνάμεις των YPG και τα όπλα τους. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν από κοινού σε μια πιο στενή λωρίδα γης 10 χιλιομέτρων από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κοινές περιπολίες με τις ρωσικές δυνάμεις που σχεδιάζονται στην περιοχή των συνόρων, ο Ακάρ δήλωσε: «Οι κανόνες εμπλοκής, το ζήτημα ποια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν, οι αρχές και οι οδηγίες δεν έχουν ακόμη καθορισθεί».

Παράλληλα, ο Ακάρ επεσήμανε πως εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.000 μαχητές της YPG στη μεθοριακή πόλη Μανμπίτζ και άλλοι 1.000 στη γειτονική Τελ Ριφάτ. Αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται δυτικά της λωρίδας εδάφους που η Τουρκία θέλει να μετατρέψει σε «ασφαλή ζώνη», όμως οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να απομακρύνουν και από αυτές τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής YPG.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης