Με τις συγκεντρώσεις των αντιπάλων του Κρεμλίνου να έχουν απαγορευθεί από τις αρχές, μόλις λίγες δεκάδες οπαδοί της ρωσικής αντιπολίτευσης τόλμησαν σήμερα να διαδηλώσουν «από μόνοι τους» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων υπέρ των ελεύθερων εκλογών, που για ένα μήνα συνεχίζονται στη Μόσχα, ενώ μερικές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε αντίστοιχη εκδήλωση που οργάνωσε το κομμουνιστικό κόμμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η κινητοποίηση είχε την άδεια των αρχών, περίπου 500.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην λεωφόρο Ζαχάρωφ, κοντά στο κέντρο της Μόσχας στο πλαίσιο των διαμαρτυριών που ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουλίου ενάντια στον αποκλεισμό υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις εκλογές για το τοπικό Κοινοβούλιο της Μόσχας στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνημα έχει αντιμετωπίσει απηνείς διώξεις από τις αρχές, με πάνω από 3.000 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και των ηγετικών στελεχών του, ιδίως το κύριου αντιπάλου του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Σήμερα, όμως, δεδομένου πως οι αρχές δεν είχαν εγκρίνει τη συγκέντρωση στη λεωφόρο Ζαχάρωφ, μόλις λίγες δεκάδες διαδηλωτές τόλμησαν να μεταβούν «από μόνοι τους» στο σημείο και να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους, αψηφώντας τον κίνδυνο να συλληφθούν.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία προκειμένου να παρακαμφθεί η όποια απαγόρευση έκφρασης άποψης. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να τηρείται μια απόσταση 50 μ. από κάθε διαδηλωτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε η αποκλεισθείσα από τις εκλογές υποψήφια και στέλεχος της αντιπολίτευσης Γιελένα Ρουσακόβα θα συνεχίσει να διαδηλώνει «ενάντια στις αδικαιολόγητες συλλήψεις».

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν σε ανάλογη κινητοποίηση στην Αγία Πετρούπολη. Τα μέσα ενημέρωσης στη Μόσχα έκαναν λόγο για ένα επεισόδιο με αστυνομικούς σε πεζόδρομο στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά όχι αθρόες συλλήψεις όπως συνέβη στις προηγούμενες και μαζικότερες διαδηλώσεις.

Παράλληλα, μία αντίστοιχη συγκέντρωση που είχαν καλέσει οι Κομμουνιστές στη λεωφόρο Ζαχάρωφ συγκέντρωσε περίπου 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα την ΜΚΟ White Counter.

Θεωρούμενοι ως «ανεκτή αντιπολίτευση» από το Κρεμλίνο, οι Κομμουνιστές έκαναν έκκληση για μία κινητοποίηση υπέρ των «καθαρών εκλογών», μολονότι οι υποψήφιοί τους δεν έχουν αποκλεισθεί από τις εκλογές, καθώς το κόμμα τους εκπροσωπείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης