Με δημοσίευμά της, η εφημερίδα «Χαραυγή» -που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ- εμπλέκει τον Κύπριο πρόεδρο και την οικογένειά του σε σκάνδαλο φυγάδευσης χρημάτων στο εξωτερικό λίγο πριν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα, φαίνεται ότι η εταιρεία Loutsios & Sons ltd, που ανήκει στον πατέρα του γαμπρού του προέδρου της Δημοκρατίας, μετέφερε στο εξωτερικό μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η εν λόγω εταιρεία στις 12 Μαρτίου -τρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Εurogroup όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για το κούρεμα καταθέσεων- «έσπασε» πέντε έντοκα γραμμάτια που είχε στη Λαϊκή Τράπεζα και έστειλε τα χρήματα στο Λονδίνο.

Η συνολική αξία των γραμματίων φέρεται να ανέρχεται στα 21.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίμαχο έγγραφο:

To δημοσίευμα:



ΑΚΕΛ: Υπουργός διοχέτευσε 300.000 ευρώ

Συνεχίζοντας τις καταγγελίες, το ΑΚΕΛ διά στόματος του εκπροσώπου του Σταύρου Ευαγόρου ανέφερε: «Kαλούμε τόσο τη νεοδιορισθείσα ερευνητική επιτροπή όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσουν σε βάθος τις καταγγελίες αυτές, όπως και όλες τις άλλες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως για παράδειγμα ότι και υπουργός της Κυβέρνησης είχε μετακινήσει ποσό ύψους 300.000 ευρώ».

Όσο για το δημοσίευμα της «Χαραυγής», σχολίασε: «Eξ αγχιστείας συγγενείς του προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν προς διάφορες κατευθύνσεις από τη Λαϊκή Τράπεζα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις 12.3.2013 και 13.3.2013, παραμονές δηλαδή της συμφωνίας για κούρεμα των καταθέσεων».

Πυρά για το επίμαχο διάταγμα της Τράπεζας Κύπρου

Το ΑΚΕΛ θεωρεί περίπλοκο το διάταγμα για την Τράπεζα Κύπρου, που προκαλεί σύγχυση. Ο κ. Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι διαψεύδονται οι αρχικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, για «κούρεμα» γύρω στο 30%, αφού με βάση το διάταγμα, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%, τονίζοντας ότι ούτε τα ταμεία συντάξεων και προνοίας των εργαζομένων κατοχυρώνονται.

Υποστήριξε ότι με την απόφαση υπουργού Οικονομικών και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αφήνεται η αγορά χωρίς ρευστότητα και στραγγαλίζεται η οικονομία.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, αντί αλληλεγγύης και στήριξης, «το μνημόνιο Αναστασιάδη επιφυλάσσει μια μακρά και επώδυνη περίοδο για το λαό».

Διαψεύδει το δημοσίευμα της «Χαραυγής» ο Αναστασιάδης

Με γραπτή ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαψεύδει το εν λόγω δημοσίευμα και κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από όσους φέρουν ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ αναφέρει πως δεν θα ανεχθεί την όποια διαπλοκή και καταλήγει σημειώνοντας πως ούτε αυτός εξαιρείται από τυχόν έρευνα, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ως πολίτης.

«Η προσπάθεια διασυρμού εταιριών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή δεν με εξαιρεί βεβαίως, και συνεπώς εάν το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο επιθυμούν την πλήρη διερεύνηση τυχόν ευθυνών μου, θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη δική μου συμβολή στον διορισμό ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επιθυμώ, επίσης, να επαναλάβω ότι κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας την οποία ανέλαβε η υπό τον κ. Πική Ερευνητική Επιτροπή. Ούτε και εγώ προσωπικά, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε ως απλός πολίτης.

Μεθαύριο, Τρίτη, όταν η Διερευνητική Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της, θα καλέσω τον πρόεδρο και τα μέλη της να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη περίπτωση με την ίδια αυστηρότητα με την οποία είμαι σίγουρος ότι θα διερευνήσουν όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας την οποία βιώνει ο λαός μας» αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Αναστασιάδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης