Η Γκράσα Μασέλ, η σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται «λιγότερο αγχωμένη απ’ ό,τι μία εβδομάδα πριν», την ώρα που ο 95χρονος πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής πρόκειται να εισέλθει στην έκτη εβδομάδα νοσηλείας του σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Πρετόριας.

«Συνεχίζει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία. Θα τολμούσα να πως σήμερα είμαι λιγότερο αγχωμένη απ’ ό,τι μία εβδομάδα πριν», ανέφερε η ίδια στη σύντομη δήλωσή της στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SABC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γκράσα Μάσελ δέχθηκε να απαντήσει στη σχετική ερώτηση προσερχόμενη στο Κέντρο Μνήμης Νέλσον Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου μετέβη προκειμένου να συμπληρώσει τα δεδομένα για την αίτηση έκδοσης της νέας βιομετρικής ταυτότητας που εντός των ημερών θα ξεκινήσει να ισχύει στη Νότιο Αφρική. Η σχετική διαδικασία έκδοσης των νέων ταυτοτήτων θα περαιωθεί μέσα στην επόμενη οκταετία.

Η Μασέλ πρόσθεσε πως ο Μαντέλα «θα έχει όλες τις ευκαιρίες να συμμετάσχει ο ίδιος προσωπικά» στην έκδοση της νέας ταυτότητας, την οποία οι αρχές φιλοδοξούν να αναγάγουν σε σύμβολο του νέου ξεκινήματος μίας νέας και δημοκρατικής Νότιας Αφρικής.

Η σκληρή πραγματικότητα των φυλετικών διακρίσεων που επί πολλές δεκαετίες εφάρμοζε το καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική ενσαρκωνόταν απόλυτα από την απαγόρευση των μετακινήσεων εντός της ίδιας της χώρας σε όποιον δεν διέθετε σχετική άδεια. Μία από τις διάσημες πράξεις αντίστασης των μαύρων ήταν ακριβώς το κάψιμο των διαβόητων αδειών μετακίνησης για πρόσωπα άνω των 16 ετών, όπου σημειωνόταν επακριβώς το σημείο παρουσίας του φέροντος όταν αυτός εισερχόταν σε προάστια λευκών εκτός του ωραρίου εργασίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες βιομετρικές ταυτότητες θα παραδοθούν στους παλαίμαχους των αγώνων κατά του Απαρτχάιντ, όπως ο Μαντέλα, ο επίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου και σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης