Επιδέξια ληστεία έργων τέχνης στις Βρυξέλλες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 10:33
Επιδέξια ληστεία έργων τέχνης στις Βρυξέλλες
Ληστεία διάρκειας μόλις δύο λεπτών σημειώθηκε στο μουσείο Φαν Μπίρεν στις Βρυξέλλες, από όπου έκαναν «φτερά» 10 πίνακες, με αξία που ξεπερνά τα 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την βελγική αστυνομία, οι κλέφτες παραβίασαν ένα παράθυρο του κτηρίου, αποσυνδέοντας το σύστημα συναγερμού, ενώ έδρασαν τόσο γρήγορα που η υπηρεσία ασφαλείας του μουσείου δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Το πολυτιμότερο από τα κλοπιμαία είναι «Ο Σκεπτόμενος» του Ολλανδού ζωγράφου του 20ου αιώνα, Κις φαν Ντόνγκεν, του οποίου η αξία εκτιμάται σε 1,25 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα έργα που εκλάπησαν είναι και ένα σχέδιο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws». Η αξία του σχεδίου του Βαν Γκογκ, στο οποίο εικονίζεται μία γυναίκα που ξεφλουδίζει πατάτες, δεν έχει ανακοινωθεί.

Το μουσείο φιλοξενείται στην παλαιά προσωπική κατοικία του τραπεζίτη και συλλέκτη έργων τέχνης, Νταβίντ Φαν Μπίρεν. Η συλλογή του καλύπτει πέντε αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας ενώ περιλαμβάνει αριστουργήματα της φλαμανδικής και ιταλικής σχολής, ελαιογραφίες φιλοτεχνημένες από τους γιους του Μπρίγκελ και ένα κομμάτι από την φημισμένη σχολή του Ρέμπραντ.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013, 10:53