Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ναυτική τραγωδία που εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τέσσερις μέρες μετά επιβεβαιώνεται ότι οι ιταλικές και οι ελληνικές Αρχές κωλυσιέργησαν, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη διάσωση των επιβατών του «Norman Atlantic».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων Καθημερινά μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων (11 επιβάτες και 2 Αλβανοί ναυτικοί), δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, παρατηρείται ελλιπέστατη ενημέρωση από την πλευρά των Αρχών, με τους συγγενείς και τους φίλους των επιβατών να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν το παραμικρό νέο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ναυτικό δυστύχημα και οι Ιταλοί, που ανέλαβαν εξαρχής τις έρευνες, δίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν, τότε θα βρεθούμε ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου τραγωδίας.

Ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, τόνισε χθες ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για 179 επιβαίνοντες (δεν επιβεβαιώθηκε ο αριθμός), ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι εντός του πλοίου είχαν κρυφτεί πολλοί λαθρεπιβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι» ανέφερε. Με την εντολή του, το πλοίο «Norman Atlantic» ρυμουλκείται στο Μπρίντιζι. Το πλήρωμα του «Μαριέτα Μπαρέτα» προσπαθεί να δέσει με σιγουριά τους κάβους, καθώς, παρότι κόπασαν οι άνεμοι, οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.

Ωστόσο, διαφορετική εκδοχή μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας, καθώς από τη λίστα των επιβατών του «Norman Atlantic» λείπουν 98 επιβάτες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Παράλληλα, αναφέρει πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και τρεις Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, το σενάριο που διακινούν σήμερα τα ιταλικά ΜΜΕ αφορά σε άγνωστο αριθμό λαθρεπιβατών που ενδεχομένως να παγιδεύτηκαν στο γκαράζ του πλοίου ή σε κρύπτες φορτηγών, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο οι μετανάστες να επιβιβάζονται σε νταλίκες και να ακολουθούν το δρομολόγιο Πάτρα-Ανκόνα. Μία υπόθεση που κάνουν οι Ιταλοί είναι η εξής: λαθρεπιβάτες να άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν και εν συνεχεία να προσκλήθηκε η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

«Norman Atlantic»: Καταθέτουν τα μέλη του πληρώματος

Ξεκίνησε η διαδικασία διερεύνησης των αιτιών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic».

Όλα τα μέλη του πληρώματος (συνολικά 22 άτομα), που μεταφέρθηκαν -μαζί με τους Έλληνες διασωθέντες επιβάτες- στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio», καταθέτουν ήδη στις Αρχές του Μπάρι.

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πρεσβεία, οι Έλληνες επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακή μονάδα έξω από το Μπρίντιζι.

Η αναχώρησή τους είχε αρχικά ορισθεί για σήμερα στις 08.30 ώρα Ιταλίας με αεροσκάφος που παραχώρησε δωρεάν η Aegean, πλην όμως λόγω της εκτεταμένης χιονόπτωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, στην πίστα του αεροδρομίου του Μπρίντιζι δημιουργήθηκε στρώμα πάγου και η απογείωση του σκάφους κατέστη αδύνατη.

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η άφιξη στο αεροδρόμιο ειδικού μηχανήματος που θα καθαρίσει την πίστα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σαφή προβλήματα κυρίως στον συντονισμό της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου, ιδίως τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Το «San Giorgio» έδεσε στο Μπρίντιζι

Σε ασφαλές λιμάνι της Ιταλίας αποβιβάστηκαν 214 διασωθέντες από το πλοίο «Norman Atlantic».

To «San Giorgio» κατέπλευσε στο Μπρίντιζι με τους επιβάτες που βίωσαν τον εφιάλτη. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το πλοίο μετέφερε και πέντε σορούς, εκ των οποίων οι τρεις ανήκουν σε Ιταλούς οδηγούς φορτηγών.



Διαβάστε επίσης:

Πηγή φωτό:RAI

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης