Δεκάδες άνθρωποι άναψαν κεράκια απόψε αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά από το εθνικό μουσείο στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για τη βία κατά των γυναικών μετά τη δολοφονία τουλάχιστον 3 γυναικών στο Λίβανο σε διάστημα μίας εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα μπορούσα να είμαι εγώ» ήταν το σύνθημα της κινητοποίησης που διοργανώθηκε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από πρωτοβουλία ακτιβιστριών που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών. Στόχος τους να απορρίψουν τη «βία (…) που διαπράττεται σε βάρος των γυναικών σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους».

Το διάστημα μεταξύ 13ης και 18ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 3 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη χώρα, σύμφωνα με τις διοργανώτριες.

Ο σύζυγος της μίας και ο γαμπρός της δεύτερης έχουν τεθεί υπό κράτηση. Η τρίτη γυναίκα, η υπόθεση της οποίας καλύφθηκε εκτεταμένα από τα διεθνή ΜΜΕ, ήταν η Ρεμπέκα Ντάικς, μια Βρετανίδα που εργαζόταν στην πρεσβεία της χώρας της στον Λίβανο και την οποία στραγγάλισε ένας οδηγός ταξί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση οι διοργανώτριες αναφέρουν και μια τέταρτη γυναίκα, οι συνθήκες του θανάτου της οποίας- όπως φαίνεται αυτοκτόνησε- δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

«Τα εγκλήματα της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τις γυναίκες. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπες με διαφορετικές μορφές διακρίσεων, βίας και επιθέσεων» τονίζουν.

Επιπλέον καταγγέλλουν «την άρνηση της κοινωνίας να δει» αυτά τα περιστατικά βιαιοπραγιών εωσότου «να χυθεί το αίμα μας και μας πετάξουν στην άκρη του δρόμου».

«Μη μου λέτε να καλυφθώ. Πείτε του να μη με βιάσει» φώναζε μια γυναίκα και το σύνθημα αυτό επαναλάμβανε το πλήθος, πολλοί εκ των οποίων άφησαν λευκά τριαντάφυλλα πάνω στις φωτογραφίες των τεσσάρων γυναικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης