Λίβανος: Ο στρατός θα αναλάβει την ασφάλεια της Τρίπολης για έξι μήνες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, 22:24
Λίβανος: Ο στρατός θα αναλάβει την ασφάλεια της Τρίπολης για έξι μήνες
Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό να αναλάβει την ασφάλεια της Τρίπολης για έξι μήνες, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι.

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Τρίπολη σε συγκρούσεις μεταξύ της μειονότητας των αλαουιτών, που υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, και σουνίτες, που υποστηρίζουν τους σύρους εξεγερμένους.

Από τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί φέτος την πόλη αυτή στον βόρειο Λίβανο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Ο Μικάτι, σουνίτης από την Τρίπολη, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LBC του Λιβάνου ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ζαν Καχουάτζι να «θέσουμε την Τρίπολη υπό την πλήρη εποπτεία του στρατού» για έξι μήνες.

Τα επεισόδια βίας έχουν πολλαπλασιαστεί στην Τρίπολη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα, καθώς η Συρία, πρώην χώρα-προστάτιδα δύναμη του Λιβάνου, βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο Λίβανος είναι διχασμένος μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Άσαντ. Η σιιτική οργάνωση της χώρας Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι έχει στείλει μαχητές για να υποστηρίξουν τον τακτικό στρατό της Συρίας, ενώ και σουνίτες λιβανέζοι έχουν περάσει τα σύνορα για να συστρατευθούν με τους εξεγερμένους.

Η ένταση μεταξύ των σουνιτών και των αλαουιτών στην Τρίπολη σοβεί από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου 1975-1990, όταν συριακά στρατεύματα εστάλησαν στη χώρα για να βοηθήσουν τους αλαουίτες να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013, 22:24