Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, την Κυριακή μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά ενός προπυργίου της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι δύο από τους νεκρούς της έκρηξης στο Ναμπί Οσμάν ήταν μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου οι μαχητές της οποίας υποστήριξαν τις προηγούμενες ώρες τις δυνάμεις του συριακού στρατού στην κατάληψη της Γιαμπρούντ.

Δύο ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες με πιθανούς δεσμούς με τους εξτρεμιστές σουνίτες της Αλ Κάιντα στη Συρία ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Ναμπί Οσμάν με ξεχωριστές αναρτήσεις τους στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργάνωση Μέτωπο Νούσρα του Λιβάνου, που συνδέεται με την επίσημη θυγατρική ομάδα της Αλ Κάιντα στη Συρία, χαρακτήρισε την επίθεση « γρήγορη απάντηση στην κομπορρημοσύνη και στην έπαρση των φίλων του Ιράν για το βιασμό της Γιαμπρούντ» και δεσμεύτηκε να «φιμώσει τη γλώσσα τους». Τα σχόλια αυτά ήταν μια σαφής αναφορά στην Χεζμπολάχ, της οποίας οι οπαδοί γιόρτασαν την πτώση της Γιαμπρούντ με πανηγυρικές εκδηλώσεις στη νότια Βηρυτό.

Μια άλλη σουντική ομάδα επίσης με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα η Αχράρ αλ Σούνα υποστήριξε επίσης τη βομβιστική επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «εκδίκηση για την Γιαμπρούντ» και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ και τον λιβανικό στρατό να « προετοιμαστούν για τη μάχη της Γιαμπρούντ εντός του Λιβάνου».

Η Χεζμπολάχ υπήρξε στόχος επαναλαμβανόμενων βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα και εκτοξεύσεις ρουκετών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους εξ αιτίας της συμμετοχής της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η Χεζμπολάχ στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ – Άσαντ , του οποίου η μειονότητα των Αλαουιτών είναι ένα παρακλάδι των σιιιτών, στον πόλεμο κατά των σουνιτικών ομάδων της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης