Στην προσφυγική κρίση, με επίκεντρο την προστασία των συνόρων και τη συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είναι αφιερωμένη η πρώτη συνεδρίαση των «28» στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας).

Δεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως στις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία.

Οι «28» θα εξετάσουν την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ζητώντας την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερου προσωπικού από τα κράτη-μέλη στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «28» αναμένεται επίσης να συζητήσουν το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο που προεδρεύει του συμβουλίου της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών σε ό,τι αφορά στον Οδικό Χάρτη της Μπρατισλάβα, σε συνέχεια της συνόδου των «27» που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο στη σλοβακική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην πρώτη αυτή συμμετοχή της σε σύνοδο κορυφής, θα ενημερώσει τους ομολόγους της κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας για τις προθέσεις της ενόψει της ενεργοποίησης του άρθρου 50, τον Μάρτιο.

Μέρκελ: Απάνθρωπα όσα συμβαίνουν στο Χαλέπι 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάνθρωπα χαρακτήρισε όσα συμβαίνουν στο Χαλέπι από τις δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ καθώς και από τις ρωσικές επιδρομές η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής.
«Το να γίνεται συζήτηση είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να υπάρξει μια θέση και πρέπει να καταδείξουμε ότι αυτά που συνέβησαν στο Χαλέπι με την υποστήριξη της Ρωσίας είναι πραγματικά απάνθρωπα. Πρέπει να εργασθούμε για να υπάρξει σύντομα μακροχρόνια εκεχειρία για να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και να υπάρξει και ένα φως αφού υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την ειρήνη και δεν έχουν καμία σχέση με τους τρομοκράτες» υπογράμμισε.
«Θα συζητηθούν τα διάφορα βήματα που πρέπει να γίνουν στην εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια» συνέχισε η κα. Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά στο Brexit, σημείωσε ότι «είναι πλέον θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλει το αίτημα αποχώρησης. «Το Brexit θα μας απασχολήσει ελάχιστα στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο θα καλωσορίσουμε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι» είπε.

Με αφορμή τα πρόσφατα ταξίδια της σε χώρες της Αφρικής, η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από πλευράς Ε.Ε. ώστε να υπάρχει ελπίδα για τους ανθρώπους στις αφρικανικές χώρες, να μπορούν να ζουν εκεί με αξιοπρέπεια, ώστε να μην μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες.

Η καγκελάριος είπε επίσης ότι, μαζί μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, θα ενημερώσουν τους υπόλοιπους 26 ηγέτες για τις διαβουλεύσεις τους με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την ειρήνευση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα συζητηθούν και θέματα τα οποία αφορούν τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και τις ΗΠΑ, κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σουλτς: Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του άρθρου 50

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη σύνοδο στάθηκε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός» είπε.

Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την Ε.Ε.» 

«Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε.

Τερέζα Μέι: Ενεργός ο ρόλος της Βρετανίας στην Ε.Ε.
 
Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την Ε.Ε. και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».


 
Τουσκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία για το Χαλέπι

«Στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη δράση της στη Συρία και ειδικότερα στο Χαλέπι παραμένει ανοικτό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την είσοδό του στον χώρο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος στις Βρυξέλλες.

Οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος» σύμφωνα με σχέδιο συμφωνίας που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου. Προηγούμενο σχέδιο για το ίδιο θέμα που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται σε ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων «κατά Σύρων» που υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αυτή η επισήμανση, η οποία αφορά στην εθνικότητα, δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Στο δείπνο εργασίας των «28» το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), θα διεξαχθεί μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Ρωσίας στη Συρία. Ωστόσο, δεν αναμένονται αποφάσεις για επέκταση των κυρώσεων πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Αύριο, Παρασκευή, η πρωινή συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00 (ώρα Ελλάδας) με τη συζήτηση για την πολιτική εμπορίου της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, η οποία βρίσκεται στον «αέρα» μετά την απόρριψή της από το κοινοβούλιο του γαλλόφωνου Βελγίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης