Ολοκληρώθηκε στην Ιερουσαλήμ η τελετή των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, με την παρουσία της κόρης του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ βρέθηκαν σε ένα κτηριακό συγκρότημα που φυλασσόταν από ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της τελετής με την οποία εγκαινιάστηκε η νέα αμερικανική πρεσβεία, έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μετακομίσει η διπλωματική αποστολή από το Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετέχουν σήμερα σε 12 ξεχωριστές διαδηλώσεις, που έχουν ήδη σημαδευτεί από δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες τραυματισμούς μετά από συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει καταδικάσει με κάθε πιθανό τρόπο τη μεταφορά της πρεσβείας.
Η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασκήσει κριτική στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, με τον φόβο της περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 37 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά σήμερα. Το Ισραήλ δεν έχει δώσει δικά του στοιχεία για το θέμα, αλλά ισχυρίζεται ότι τα θύματα είχαν εμπλακεί σε βίαια περιστατικά ή σε πράξεις τρομοκρατίας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές κατηγορούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών.

Μπ. Νετανιάχου: «Τι λαμπρή ημέρα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε.

«Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Τζάρεντ Κούσνερ: «Όταν ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μία υπόσχεση την τηρεί»

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ και γαμπρός του Τραμπ υποστήριξε σήμερα κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας ότι είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει σχεδόν ολοκληρώσει το πολυαναμενόμενο ισραηλινο-παλαιστινιακό ειρηνευτικό σχέδιο, όμως εξακολουθεί να μην έχει αποφασίσει πώς και πότε θα το παρουσιάσει, δεδομένης της οργής των Παλαιστινίων για την κίνηση του Τραμπ με την πρεσβεία.

«Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη, ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», τόνισε ο Κούσνερ.

«Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης. Ενώ πρόεδροι πριν απ’ αυτόν υπαναχώρησαν από τη δέσμευσή τους ότι θα μετέφεραν την αμερικανική Πρεσβεία μόλις θα αναλάμβαναν καθήκοντα, αυτός ο πρόεδρος το έκανε. Επειδή, όταν ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μια υπόσχεση, την τηρεί», ανέφερε.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για την πρόκληση που υφίσταται εκ μέρους του Ιράν, μια εβδομάδα αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων συμμάχων να παραμείνει στη συμφωνία.

«Η επίθεση του Ιράν απειλεί τους πολλούς φιλειρηνικούς πολίτες σ’ όλη την περιοχή και στον κόσμο. Από το Ισραήλ μέχρι την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και πέραν αυτών, πολλοί ηγέτες αγωνίζονται για να εκσυγχρονίσουν τις χώρες τους και να δημιουργήσουν καλύτερη ζωή για τον λαό τους», τόνισε ο Κούσνερ.

«Στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και στην επιδίωξη κοινών συμφερόντων, αρχίζουν να εμφανίζονται ευκαιρίες και συμμαχίες που ήταν προηγούμενως αδύνατο να φανταστεί κανείς», προσέθεσε.

«Εχθρική πράξη κατά των Παλαιστινίων και του Διεθνούς Δικαίου»

Ο Marwan Tubassi, Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, σε μήνυμα του σχολιάζει:

«Τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ είναι μια πράξη εχθρική εναντίον των εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να συμβαδίζουμε με το Διεθνές Δίκαιο και να συνεργαζόμαστε με κράτη που μοιράζονται τις αξίες μας να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Ευχαριστούμε Ελλάδα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης