Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα συμπεράσματα περί ενδεχόμενης σύνδεσης με σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση. Έπειτα θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά την αξιολόγηση των περιπτώσεων θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως συνδέεται με κάποιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων, οι οποίες είναι όμως πολύ σπάνιες. Σε κάθε περίπτωση, o EMA τονίζει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο αυτό είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών μιας ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (πρώην COVID-19 Vaccine AstraZeneca).

Πώς εξηγείται η ενδεχόμενη παρενέργεια

Ο ΕΜΑ δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ ‘Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Επιπλέον, η Έμερ Κουκ, ανέφερε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πως ο Οργανισμός «επιβεβαίωσε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού υπερτερούν των όποιων κινδύνων εγείρουν οι παρενέργειες».

Επιπλέον πρόσθεσε πως το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό ώστε να προλαμβάνει τον θάνατο και τη νοσηλεία και πως οι κίνδυνοι εμφάνισης θρομβώσεων είναι «πολύ σπάνιοι» παρότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως πιθανή παρενέργεια που παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άνδρες και γυναίκες.

Τι συστήνει ο EMA σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανίσουν συμπτώματα αυτού του συνδυασμού θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων.

Ο αναφερόμενος συνδυασμός θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Η επιτροπή διερεύνησε σε βάθος τις 62 υποθέσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης και 24 περιπτώσεις σπλαχνικής αρτηριακής θρόμβωσης που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 22 Μαρτίου, 18 εκ των οποίων υπήρξαν θανατηφόρες. Οι περιπτώσεις προέκυψαν από ένα σύνολο 25.000.000 ατόμων που έκαναν το εμβόλιο σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορές για 169 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε σύνολο 34 εκατ. δόσεων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca για τoν Covid-19, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερτερούν του κινδύνου.

Μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», τόνισε.

Η Στράους επισήμανε επίσης ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους», σημείωσε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης