Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αναμετρώνται ξανά το βράδυ της Πέμπτης (πρωινές ώρες της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), στο πολυαναμενόμενο δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ στο Νάσβιλ (Τενεσί), πόλη όπου η μουσική κάντρι είναι ανεπίσημη θρησκεία.

Η τηλεμαχία των υποψηφίων αρχίζει στις 21:00 και θα ολοκληρωθεί στις 22:30 (τοπικές ώρες· 04:00-05:30 σήμερα Παρασκευή ώρες Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που 47 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει ήδη, επιστολικά ή εκ των προτέρων, σύμφωνα με το US Elections Project, το ντιμπέιτ χαρακτηρίζεται η τελευταία ευκαιρία για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν να πείσουν τους αναποφάσιστους.

Η επιτροπή που οργανώνει τις προεδρικές τηλεμαχίες άλλαξε τους κανόνες ενόψει της τελευταίας φετινής εκπομπής. Η θεαματικότερη αλλαγή: στο μικρόφωνο κάθε υποψηφίου θα γίνεται σίγαση για δύο λεπτά, ώστε ο αντίπαλός του να μπορεί να απαντά στις ερωτήσεις της συντονίστριας χωρίς να διακόπτεται. Τα υπόλοιπα από τα 15 λεπτά κάθε ενότητας θα μπορεί να γίνει διάλογος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος αντέδρασε σε αυτή και σε άλλες αλλαγές των κανόνων καταγγέλλοντας «μεγάλη αδικία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οργανωτές ελπίζουν πάντως ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το χάος που προκάλεσε κυρίως ο Τραμπ, κάνοντας δεκάδες διακοπές, που σημάδεψαν το πρώτο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, μαζί με την ένταση και τις βαριές προσβολές που ανταλλάχθηκαν.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας πάει στην αναμέτρηση σε μειονεκτική θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα -μικρό ναι μεν- σε κρίσιμες πολιτείες (Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Φλόριντα) που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα, με δεδομένο το αμερικανικό εκλογικό σύστημα.

Ο Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα στην οργανωτική επιτροπή και στη συντονίστρια, την Κρίστεν Γουέλκερ, που κατ’ αυτόν είναι προκατειλημμένη εναντίον του. Η ρεπόρτερ, που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για το NBC News και χαίρει σεβασμού γενικά, επέλεξε να θέσει ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή, την εθνική ασφάλεια, την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Τραμπ δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 222.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κι έχει ρίξει εκατομμύρια άλλους στην ανεργία και στην ανέχεια.

Δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον του κατ’ αυτόν «διεφθαρμένου» Μπάιντεν, θίγοντας ειδικά τη δραστηριότητα του γιου του Χάντερ στην Ουκρανία όταν ο Δημοκρατικός ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017). Κάλεσε και θα βρίσκεται στο κοινό ένας πρώην συνεργάτης του Χάντερ Μπάιντεν, ο Τόνι Μπομπουλίνσκι, που έχει κατηγορήσει τον γιο του υποψηφίου πως εκμεταλλεύτηκε το οικογενειακό του όνομα για να βγάλει «εκατομμύρια» στο εξωτερικό, με τη συγκατάθεση του πατέρα του.

Ο Μπάιντεν, πολύ προστατευτικός με την οικογένειά του, αναμένεται να αποφύγει να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ για το ζήτημα αυτό, να δώσει την έμφαση στη διαχείριση της πανδημίας.

Το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία θα διεξαγόταν κανονικά την περασμένη εβδομάδα, όμως ακυρώθηκε αφού ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει καθώς αποφασίστηκε να γίνει ψηφιακά, επειδή ο πρόεδρος είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ο Τραμπ υποβλήθηκε σε τεστ μερικές ώρες πριν από την τηλεοπτική εκπομπή και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν στο Νάσβιλ με το προεδρικό αεροσκάφος ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Μαρκ Μέντοους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης