Λιβύη: Ένοπλοι απήγαγαν δύο δημοσιογράφους

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012, 13:56
Λιβύη: Ένοπλοι απήγαγαν δύο δημοσιογράφους
Δύο Λίβυοι δημοσιογράφοι απήχθησαν σε μια περιοχή που αποτελούσε στο παρελθόν προπύργιο του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αφού κάλυψαν τις ιστορικές εκλογές στη χώρα, ανακοίνωσαν οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας των Μ.Μ.Ε., υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη ανασφάλεια μετά τον περσινό πόλεμο.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος και εικονολήπτης Αμπντελκαντίρ Φάσουκ και ο εικονολήπτης Γιούσουφ Μπάντι, και οι δύο εργαζόμενοι για τον τηλεοπτικό σταθμό «Tobacts», στη Μισράτα, εξαφανίστηκαν το Σάββατο κοντά στην Μπάνι Ουάλιντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Καντάφι που έπεσαν στη διάρκεια της οκτάμηνης σύρραξης.

Οι δημοσιογράφοι είχαν καλύψει τις εκλογές στην πόλη Μίζντα της Δυτικής Λιβύης και επέστρεφαν στον τηλεοπτικό σταθμό, που εδρεύει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μισράτα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός έχασε την επαφή του με τους δημοσιογράφους περίπου στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο και κατήγγειλε την εξαφάνισή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών περίπου πέντε ώρες αργότερα, σύμφωνα με τη CPJ, η οποία επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του δικτύου.

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters Sans Frontieres, RSF) ανέφερε από την πλευρά της πως οι απαγωγείς των δημοσιογράφων απαίτησαν την απελευθέρωση κρατουμένων στη Μισράτα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Μουστάφα Αμπού Σαγκούρ απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η ελευθερία κίνησης για τους δημοσιογράφους στη χώρα τους είναι ένα προστατευόμενο δικαίωμά τους. Η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά την κράτηση των δύο δημοσιογράφων» είπε σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Αν και η Μπάνι Ουάλιντ αποτελούσε προπύργιο του Καντάφι, η Μισράτα ήταν μια από τις πρώτες πόλεις όπου ξέσπασαν διαδηλώσεις εναντίον του συνταγματάρχη στη διάρκεια της περυσινής εξέγερσης.

Η μεταβατική κυβέρνηση πασχίζει να επιβάλει την εξουσία της στις αναρίθμητες ένοπλες ομάδες που αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα τους και κατά καιρούς παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012, 14:38