Η κυβέρνηση που έχει την έδρα της στα ανατολικά της χώρας προχώρησε στην εξαγωγή του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου, παρά την αντίθετη άποψη των αρχών στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα διευρύνει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα από την πτώση του συνταγματάρχη Καντάφι και μετά. Από τη μεριά τους, οι Αρχές της Τρίπολης ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει στη διεθνή λίστα κυρώσεων το υπό ινδική σημαία πετρελαιοφόρο «Distya Ameya», το οποίο και απέπλευσε από το λιμάνι Χαρίγκα, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση στην Τρίπολη υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο αυτό θα πωληθεί παράνομα. Ωστόσο, η κυβέρνηση στις ανατολικές περιοχές της χώρας προχώρησε στην ίδρυση της δικής της, Εθνικής Κοινοπραξίας Πετρελαίων (NOC), παράλληλα με την αντίστοιχη που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μοναδική κοινοπραξία πώλησης πετρελαίου, από τη Λιβύη.

Το υπό ινδική σημαία τάνκερ απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας, μεταφέροντας 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, με προορισμό τη Μάλτα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης