Λιβύη: Εισβολή διαδηλωτών στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012, 22:17
Λιβύη: Εισβολή διαδηλωτών στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης
Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν απόψε στο κτήριο της λιβυκής Εθνοσυνέλευσης, διαμαρτυρόμενοι για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που πρότεινε ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν.

Αποτέλεσμα της εισβολής αυτής ήταν να ανασταλεί η ψηφοφορία για την έγκριση του νέου υπουργικού συμβουλίου. «Θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτή τη συνεδρίαση (...) αλλά δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μεγκάριεφ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση.

Την ώρα που ένας υπάλληλος της βουλής καλούσε τους βουλευτές έναν προς έναν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της κυβέρνησης που πρότεινε το πρωί ο Ζεϊντάν, ακούστηκαν κραυγές και μερικές δεκάδες διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο. Οι διαμαρτυρόμενοι εμποδίστηκαν από τους φύλακες να φτάσουν μέχρι την αίθουσα της συνεδρίασης και συγκεντρώθηκαν στην είσοδο.

Η λιβυκή τηλεόραση διέκοψε για λίγα λεπτά την απευθείας μετάδοση της συνεδρίασης αλλά επανήλθε πολύ γρήγορα και συνέχισε να δείχνει εικόνες από τα τεκταινόμενα στην αίθουσα.

«Αυτό που συνέβη συνιστά ψυχολογική πίεση στα μέλη του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου», πρόσθεσε ο Μεγκάριεφ. «Ας μάθουν όλοι οι Λίβυοι και όλος ο κόσμος σε τι ατμόσφαιρα εργαζόμαστε», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εκτός ελέγχου».

Το κοινοβούλιο γίνεται συχνά στόχος επίθεσης από διαδηλωτές, ορισμένες φορές ακόμη και από ενόπλους, που διαμαρτύρονται για αποφάσεις της κυβέρνησης. Το θέμα της ασφάλειας του κτιρίου και των βουλευτών έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη αλλά δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012, 22:17