Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Στέφανι Ουίλιαμς διορίστηκε ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, όπου θα διαμένει, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ, μετά την ξαφνική παραίτηση στα τέλη Νοεμβρίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ Γιαν Κούμπις ένα μήνα πριν από κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Η αραβόφωνη διπλωμάτης είχε αναλάβει το 2020 στη Γενεύη προσωρινά τη θέση της απεσταλμένης του ΟΗΕ, καθώς ήταν δεύτερη στην ιεραρχία της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη μεταξύ 2018 και 2020. Πέρυσι προώθησε αρκετά σημεία προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διορισμός αυτός, προνόμιο του Αντόνιο Γκουτέρες και ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί επίσημη έγκριση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε αντίθεση με τη θέση του απεσταλμένου, καλύπτει ένα δυσάρεστο κενό στον ΟΗΕ καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου για να γυρίσει σελίδα η χώρα, έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου.

“Ο διορισμός της Ουίλιαμς ως ειδικού συμβούλου εγγυάται μια ηγεσία (του ΟΗΕ) κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ κρίσιμου μήνα του Δεκεμβρίου”, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς.

Η Ουίλιαμς “θα έχει τη βάση της στην Τρίπολη και θα αρχίσει τη δουλειά της μέσα στις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ είχε απορρίψει την πρόταση του Γιαν Κούμπις να παραμείνει στη θέση του κατά την προεκλογική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουίλιαμς “θα ηγηθεί των προσπαθειών καλών υπηρεσιών και διαμεσολάβησης με τις λιβυκές ενδιαφερόμενες πλευρές, τις περιφερειακές και τις διεθνείς, προκειμένου να συνεχιστεί η εφαρμογή των τριών συνιστωσών του διαλιβυκού διαλόγου — πολιτικού, ασφάλειας και οικονομικού — και να υποστηριχθεί η διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η ξαφνική παραίτηση του Σλοβάκου πρώην υπουργού Γιαν Κούμπις, βετεράνου του ΟΗΕ με αποστολή στη Λιβύη μόλις από τον Ιανουάριο, μετά τη θητεία του ως απεσταλμένου στον Λίβανο, εστάλη στις 17 Νοεμβρίου στον Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε παραμείνει μυστική μέχρι να γίνει δεκτή στις 23 Νοεμβρίου από τον γενικό γραμματέα, χωρίς ποτέ ο ΟΗΕ να εξηγήσει πραγματικά τους λόγους.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Γιαν Κούμπις αρνείτο από το καλοκαίρι να μεταφερθεί η έδρα του από τη Γενεύη στην Τρίπολη όπως είχε προγραμματιστεί για το 2022. Μεταξύ αυτού και του Αντόνιο Γκουτέρες η σχέση είχε φτάσει σε σημείο “ρήξης”, “δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαστούν”, αναφέρει ένας από τους διπλωμάτες, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει τί προκάλεσε την παραίτηση έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης