Το προσωρινό κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε τη Δευτέρα την επέκταση της εντολής του πέρα από την 7η Φεβρουαρίου για να δώσει την ευκαιρία σε ειδική επιτροπή να προχωρήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος το οποίο θεωρείται «κλειδί» στην προσπάθεια μετάβασης της χώρας προς τη Δημοκρατία.

Δυόμισι χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, η πορεία της Λιβύης προς τη Δημοκρατία έχει επανειλημμένα εμποδιστεί από τις διαδοχικές αιματηρές ταραχές και από το προφανή αδιέξοδο στο Εθνικό Κογκρέσο (GNC ), το οποίο αδυνατεί να αλλάξει την πολιτική ουσία μιας χώρας που είχε επί σειρά δεκαετιών συνηθίσει να πορεύεται στο δρόμο της ισχύος του ενός ανδρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του Εθνικού Κογκρέσου ενέκριναν τη Δευτέρα το νέο «οδικό χάρτη » που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές, εάν η 60μελής ειδική επιτροπή μέχρι τον προσεχή Μάιο προχωρήσει προς την ολοκλήρωση του νέου Συντάγματος. Στην περίπτωση που η επιτροπή προχωρήσει τις εργασίες της, το Εθνικό Κογκρέσο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο και κατόπιν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

«Έχουμε εκδώσει τον οδικό χάρτη, δίνοντας τις ακριβείς ημερομηνίες και τώρα θα αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει» ανέφερε ο Σαάντ Μπενσχαραντά, ανεξάρτητο μέλος του Εθνικού Κογκρέσου.

Πολλοί Λίβυοι έχουν επικρίνει το προσωρινό κοινοβούλιο για την αποτυχία του να προχωρήσει τις εργασίες της μετάβασης της χώρας στη Δημοκρατία, δεδομένου ότι είχε τον χρόνο καθώς εξελέγη για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης