Λιβύη: Τα 800.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα φθάσουν οι απώλειες της παραγωγής εξαιτίας του αποκλεισμού των λιμανιών

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018, 03:59
Λιβύη: Τα 800.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα θα φθάσουν οι απώλειες της παραγωγής εξαιτίας του αποκλεισμού των λιμανιών
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) της Λιβύης, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να αναστείλει από αύριο Κυριακή τις δραστηριότητες σε ακόμη δύο λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γεγονός που θα αυξήσει στα 800.000 βαρέλια την ημέρα τις απώλειες της παραγωγής.

Αυτή η προειδοποίηση καταγράφεται με υπόβαθρο το μπραντεφέρ ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις γύρω από τον έλεγχο των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών και τη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

«Η ΕΕΠ εκτιμά ότι θα κηρυχθεί force majeure στα λιμάνια Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα την Κυριακή 1η Ιουλίου», ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Ο νομικός όρος «ανωτέρα βία», που χρησιμοποίησε η ΕΕΠ, της επιτρέπει την αποποίηση της ευθύνης για τη μη τήρηση συμβατικών της υποχρεώσεων ως προς τις παραδόσεις καυσίμων.

Δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, «εμποδίζουν τη φόρτωση (πετρελαίου) και εμποδίζουν την πρόσβαση των δεξαμενόπλοιων», εξήγησε η ΕΕΠ, η οποία είναι πιστή στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα.

Η ΕΕΠ είχε ήδη ανακοινώσει τη 14η Ιουνίου την αναστολή κάθε δραστηριότητας σε ακόμα δύο εγκαταστάσεις στη λεγόμενη πετρελαϊκή ημισέληνο, τα λιμάνια Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, εξαιτίας των εχθροπραξιών στην περιοχή, κάτι που σήμανε απώλειες παραγωγής που συνολικά ανέρχονταν στα 450.000 βαρέλια την ημέρα.

Το κλείσιμο των λιμανιών στη Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα συνεπάγεται επιπρόσθετες απώλειες 350.000 βαρελιών την ημέρα, αυξάνοντας τη ζημία στα συνολικά 800.000 βαρέλια την ημέρα, επί συνόλου παραγωγής ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Τη 14η Ιουνίου δυνάμεις του Ιμπραήμ Τζαντράν επιτέθηκαν στα λιμάνια Ρας Λανούφ και Ες Σίντερ, στην πετρελαϊκή ημισέληνο, πριν εκδιωχθούν από τις δυνάμεις του Χάφταρ. Κατόπιν, ο στρατάρχης ανακοίνωσε ότι παραδίδει τη διαχείριση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην παράλληλη κυβέρνηση, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και εχθρεύεται την ΚΕΕ.

Η ΕΕΠ ανέφερε εξάλλου ότι «το διυλιστήριο στην Ας Σαρίρ (ανατολικά) ενδέχεται να αναστείλει όλες τις λειτουργίες του, κάτι που θα μειώσει τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς με καύσιμα», την ώρα που πολλές λιβυκές πόλεις, ιδίως η πρωτεύουσα, είναι αντιμέτωπες με τεράστιες ελλείψεις καυσίμων εδώ και μήνες.

Η Λιβύη παρήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν από την εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Η παραγωγή της υποπενταπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, πριν φθάσει ξανά στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στα τέλη του 2017.

Η Λιβύη εξάγει πετρέλαιο σε πολλές χώρες του κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι επίσης ανάμεσα στους πιο πιστούς της πελάτες.

Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 48 εκατομμύρια βαρέλια από τον ΟΠΕΚ, κάτι που σημαίνει ότι είναι τα μεγαλύτερα στην Αφρική.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018, 03:59