Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη πλειοψηφία τους άμαχοι, σε τρεις μέρες συγκρούσεων στα νότια προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, που σταμάτησαν σήμερα έπειτα από την ανακοίνωση μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Δευτέρα στα νότια προάστια της Τρίπολης και μαίνονταν έως την Τετάρτη το βράδυ, παρά την ανακοίνωση μιας πρώτης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 ακόμη τραυματίστηκαν, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, στις ένοπλες συγκρούσεις νότια της πρωτεύουσας από την Δευτέρα έως την Τετάρτη το βράδυ.

Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν σήμερα Πέμπτη, μετά την συμφωνία εκεχειρίας, αλλά δεν κατέστη σαφές κατά πόσον τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα θα συνεχίσουν να την τηρούν.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Φάγεζ αλ Σάραζ, διέταξε την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας στις δυτικές και κεντρικές συνοικίες για να εγγυηθούν την τήρηση της εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εκατοντάδες μετανάστες που παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε κέντρα κράτησης, υπό κυβερνητική διοίκηση, μετά την αποχώρηση των φυλάκων από τις συγκρούσεις, μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη και πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η Ύπατη Αρμοστεία, «σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και την υπηρεσία καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης διευκόλυναν την μεταφορά όλων των ανθρώπων από το κέντρο κράτησης Αϊν Ζαρά», υπογραμμίζει ανακοίνωση.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι μετά την εξέγερση του 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης