Οι ηγέτες 17 χωρών μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, υπογραμμίζουν σήμερα, Πέμπτη, σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΟΗΕ την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, μετά την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νόμου από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Η επιστολή, η οποία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρει την υπογραφή 16 ηγετών, αλλά και ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς συσπειρώθηκε σήμερα και αυτός με την ομάδα, σύμφωνα με έναν από τους ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς να γίνεται αναφορά στην Ουγγαρία -χώρα μέλος της Ε.Ε.-, ούτε στον πρωθυπουργό της Βίκτορ Όρμπαν, στην επιστολή εκφράζεται λύπη για «απειλές κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα κατά της αρχής απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω γενετήσιου προσανατολισμού» και υπενθυμίζεται «η δέσμευση στις κοινές μας θεμελιώδεις αξίες, που κατοχυρώνονται στο άρθρο 2 της συνθήκης της Ε.Ε.».

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των διακρίσεων σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ επαναβεβαιώνοντας την υπεράσπιση από εμάς των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου» επισημαίνεται στην επιστολή.

Αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιστολή, η οποία απευθύνεται στους επικεφαλής της Ε.Ε. Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκπροσωπεί τους 27) και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), όπως και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έπεται παρόμοιας δήλωσης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Βελγίου με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.

Στη δήλωση αυτή εκφραζόταν «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από το ουγγρικό κοινοβούλιο τροπολογιών που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ και σε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών». Αυτή υποστηρίχθηκε από 17 πρωτεύουσες συνολικά, σύμφωνα με τελευταία καταμέτρηση που έγινε την Τετάρτη το βράδυ.

Οι ηγέτες που υπογράφουν τη σημερινή επιστολή είναι οι ηγέτες των ακόλουθων χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.

Αυτή δεν φέρει την υπογραφή του Αυστριακού πρωθυπουργού, αλλά ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε στο Twitter ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς «συσπειρώθηκε μαζί μας σήμερα το πρωί με την υπογραφή του».

Ο ουγγρικός νόμος προβλέπει ότι «η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών».

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο απέρριψε την Τρίτη τις ευρωπαϊκές επικρίσεις και κατήγγειλε «ψευδείς ειδήσεις». Σημείωσε ότι ο νόμος αυτός «δεν στρέφεται κατά καμίας κοινότητας στην Ουγγαρία, αλλά μόνον κατά των παιδεραστών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης