Ο Γερμανός πρώην υπουργός άμυνας, που παραιτήθηκε από το αξίωμά του τον Μάρτιο, για ένα σκάνδαλο λογοκλοπής, έκανε όντως λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή, η οποία αποτελεί αντικείμενο σοβαρής αμφισβήτησης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πανεπιστημίου που του απένειμε τον τίτλο του.

Ο Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτεμπεργκ, πρώην υπουργός Άμυνας, ζήτησε τον Φεβρουάριο του 2006 το πτυχίο του να ανακληθεί και παραιτήθηκε από το αξίωμά του αφότου ερευνητές ανακάλυψαν ανομολόγητες αντιγραφές στη διατριβή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ θα δημοσιεύσει μια 40σελιδη έκθεση σχετικά με την περίπτωση αυτή, την Τετάρτη. Σε μια σύντομη εκ των προτέρων δήλωση, το πανεπιστήμιο απέρριψε τον ισχυρισμό του Γκούτεμπεργκ ότι η αντιγραφή έγινε ακούσια.

Μια ακαδημαϊκή επιθεώρηση αναφέρει: «Μετά από ενδελεχή έρευνα των ισχυρισμών κατά της διατριβής του, η επιτροπή διαπιστώνει ότι προφανώς ο Γκούτεμπεργκ παραβίασε σοβαρά τα πρότυπα ορθής ακαδημαϊκής πρακτικής και σκόπιμα έκανε λογοκλοπή».
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα αποσπάσματα που θεωρεί ως λογοκλοπή είναι διάσπαρτα σε όλο το κείμενο της διατριβής, η οποία αναλύει την μάταιη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσει ένα σύνταγμα.

Είχε υποστηρίξει επανειλημμένα την πατρότητα του έργου άλλων ανθρώπων μεταβάλλοντας ελαφρά την αρχική σειρά των λέξεων ή χρησιμοποιώντας συνώνυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές στην ενσωμάτωση στη διατριβή ενός κειμένου της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κοινοβουλευτικής έρευνας.

Η έκθεση επικρίνει επίσης τον επιβλέποντα την διδακτορική διατριβή Πέτερ Χέμπερλε, και τον δεύτερο βαθμολογητή, Ρούντολφ Στράιντς, για την απονομή βαθμού πρώτης τάξης, “summa cum laude”, στην διατριβή. Η επιτροπή δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να δει κάποιες εξαιρετικές ιδέες στη διατριβή που να δικαιολογούν αυτήν την βαθμολογία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης