Μία μελέτη που έγινε για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα σε συνθήκες δουλείας στη Βρετανία μπορεί να φτάνουν ακόμα και τις 13.000.

Στις σύγχρονες μορφές δουλείας περιλαμβάνονται άνθρωποι που έχουν είτε πέσει θύματα trafficking, είτε εξαναγκάζονται σε πορνεία είτε είναι φυλακισμένοι οικιακοί βοηθοί ή εργάτες σε χωράφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα θύματα του trafficking στη Βρετανία προέρχονται από δεκάδες χώρες (κυρίως Αλβανία, Νιγηρία, Βιετνάμ και Ρουμανία) και σε αυτά καταμετρώνται ακόμα και παιδιά ή ενήλικες που έχουν γεννηθεί στην ίδια τη χώρα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έκανε επίσημη εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος.

Οι συγγραφείς της εν λόγω έρευνας αναφέρουν πως χρησιμοποίησαν κοινά αποδεκτή στατιστική μεθοδολογία για τις εκτιμήσεις περί του αριθμού των πληττόμενων προσώπων, με στοιχεία που αντλήθηκαν από υπηρεσίες αστυνόμευσης, φιλανθρωπικά ιδρύματα ακόμα και συμμορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών τα «προσωρινά συμπεράσματα» της ανάλυσης καταλήγουν σε αριθμούς πολύ μεγαλύτερους απ’ ότι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, αλλά δεν προκαλούν καμία έκπληξη.

Σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, περιλαμβάνει τη στρατηγική αντιμετώπιση της δουλείας με ειδικές ομάδες αστυνόμευσης σε αεροδρόμια και λιμάνια για τον εντοπισμό θυμάτων trafficking ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται αυτές οι ομάδες ανθρώπων προκειμένου να εντοπίζονται γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης