Λονδίνο: Ελληνική ποίηση στο μετρό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014, 13:38
Λονδίνο: Ελληνική ποίηση στο μετρό
Στο Μουσείο «Keats House» της βρετανικής πρωτεύουσας εγκαινιάζεται απόψε η εκδήλωση «Greek Poems on the Underground». Από σήμερα και μέχρι τις αρχές Απριλίου, έξι αφίσες με στίχους από επτά ποιήματα θα «κυκλοφορούν» μέσα στο λονδρέζικο μετρό, ενώ εκατοντάδες συρμοί θα «στολιστούν» με ελληνικούς στίχους και εκατομμύρια επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να τους διαβάσουν στα αγγλικά.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων για την ελληνική Προεδρία, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΗΒ), θα ακουστούν, επίσης, το ποίημα του Τζον Κητς αφιερωμένο στον Όμηρο, αλλά και η σύνθεση που ο αγαπημένος του φίλος, λόρδος Βύρωνας, αφιέρωσε στα νησιά της Ελλάδος, καθώς και στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του Κώστα Καβάφη και της λυρικής ποιήτριας Ανύτης.

Το «Keats House» ήταν το σπίτι του μεγάλου Βρετανού ρομαντικού ποιητή Τζον Κητς ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1795 και πέθανε στη Ρώμη το 1821. Αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στην τελειοποίηση μιας ποίησης που χαρακτηρίζεται από δυνατές εικόνες και σχήματα λόγου, τη μεγάλη αισθητική έλξη που ασκεί και την προσπάθεια να εκφράσει μια φιλοσοφική στάση μέσα από τους μύθους της κλασικής αρχαιότητας. Πέθανε στα 25 του χρόνια από φυματίωση στη Ρώμη όπου είχε πάει αναζητώντας θεραπεία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014, 13:40