Λονδίνο: Επ’ αόριστον απεργία για τους εργαζομένους της Εθνικής Πινακοθήκης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 16:11
Λονδίνο: Επ’ αόριστον απεργία για τους εργαζομένους της Εθνικής Πινακοθήκης
Έπειτα από πολλές στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν φέτος, μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι της διάσημης Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου άρχισαν σήμερα απεργία επ' αόριστον διαμαρτυρόμενοι για ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του μουσείου.

Τα μέλη του συνδικάτου PCS των εργαζομένων της National Gallery είχαν ήδη απεργήσει τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο για να καταγγείλουν την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παρέχονται στους επισκέπτες του μουσείου.

Ο νέος διευθυντής του μουσείου, ο Γκαμπριέλε Φινάλντι, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Πράδο της Μαδρίτης, ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου την υπογραφή ενός πενταετούς συμβολαίου με την ιδιωτική εταιρεία Securitas. Αυτή θα ασχολείται πλέον με την υποδοχή των επισκεπτών και την ασφάλεια των έργων που εκτίθενται. Το θέμα αφορά περίπου 300 θέσεις εργασίας.

Ενώ το μουσείο επιμένει στο γεγονός ότι δεν απειλείται καμιά θέση εργασίας, ο επικεφαλής του συνδικάτου PCS Μαρκ Σερβότκα εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση αυτή υπάρχει κίνδυνος «να βλάψει την παγκόσμια φήμη της National Gallery».

Το συνδικάτο PCS έλαβε την υποστήριξη του Τζέρεμι Κόρμπιν, του πιο αριστερού υποψηφίου για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος κατήγγειλε την «αδιαλλαξία» της διεύθυνσης του μουσείου και ζήτησε να επανεξετασθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία είναι ανοικτή 361 ημέρες το χρόνο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, εκτίθεται μια εκτεταμένη συλλογή πινάκων ζωγραφικής που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα. Κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από έξι εκατομμύρια επισκέπτες.

Το μουσείο παραμένει ανοικτό στη διάρκεια της απεργίας, αλλά ορισμένες αίθουσές του είναι κλειστές ενώ ματαιώνονται πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 16:14