Το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης στη Βρετανία, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν η βρετανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών και οργανισμών στην Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, αναφέρεται: «Η Σύμβαση της Βιέννης απαιτεί από το καθεστώς του Καντάφι να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Παραλείποντάς το, παραβίασε και πάλι τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη Ρώμη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κατήγγειλε, επίσης, τους «βανδαλισμούς» που σημειώθηκαν σε πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρεσβεία αλλά και η κατοικία του Ιταλού πρέσβη λεηλατήθηκαν. Η πρεσβεία έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην Ιταλία.

Το υπουργείο κατήγγειλε «το καθεστώς του Καντάφι», που δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Η Ρώμη επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τρίπολη, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί τα ιταλικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας τον Σεπτέμβριο του 2008, αλλά το Σάββατο ο Μουαμάρ Καντάφι απείλησε ευθέως να «μεταφέρει τη μάχη» σε ιταλικό έδαφος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης