Ενέδρα έστησαν άγνωστοι σε φορτηγό που μετέφερε στρατιώτες και πολίτες σε περιοχή όπου εξορύσσεται πετρέλαιο, στο Νότιο Σουδάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άτομα.

Η επίθεση σημειώθηκε πριν ακόμα συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τη δολοφονία άλλων 21 ανθρώπων σε έφοδο για την κλοπή ζώων στον Νότο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επεισόδια βίας στην περιοχή εγείρουν φόβους σε παρατηρητές, ότι η περιοχή, η οποία οδεύει προς την ψηφοφορία που θα κρίνει εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι τον Ιανουάριο, κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Νότιου Σουδάν, Μαλαάκ Αγιουέν Ατζόκ, δήλωσε ότι 17 στρατιώτες και έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία είχε σημειωθεί την Κυριακή, αλλά δεν είχε αναφερθεί μέχρι σήμερα από τις Αρχές. Το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και ο οδηγός του εκτελέστηκε.

Ο Ατζόκ είπε ότι δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Η επίθεση σημειώθηκε στην Πολιτεία «Ενότητα», όπου εκμεταλλεύεται πετρελαϊκά κοιτάσματα η Greater Nile Petroleum Operating Company (GNPOC), κονσόρτσιουμ, του οποίου ηγείται η κινεζική εταιρεία CNPC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαχείριση των πετρελαϊκών πόρων είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις Βορείου και Νοτίου Σουδάν εν όψει του δημοψηφίσματος. Ο Ατζόκ απέρριψε την υπόθεση οι επιθέσεις στην περιοχή να σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι οι πολίτες στο Νότιο Σουδάν θα εγκρίνουν την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής στο δημοψήφισμα της 9ης Ιανουαρίου, μετά τη σύρραξη με τον Βορρά, που ξεκίνησε το 1955. Τα όπλα που απομένουν από τον εμφύλιο είναι ευρύτατα διαθέσιμα σε όλους, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του 2005.

Στην περιοχή υπάρχει ιστορικό συγκρούσεων μεταξύ φυλών, ζωοκλοπών και άλλων επεισοδίων βίας και αρκετοί προβλέπουν αιματοχυσία την περίοδο του δημοψηφίσματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης