Με τη δέσμευση ότι αφιερώνει τον εαυτό της στην υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός βιτρό, ειδικά φτιαγμένου για τη διαμαντένια επέτειο της συμπλήρωσης 60 χρόνων της στο θρόνο.

Προηγουμένως η βασίλισσα απηύθυνε ομιλία στα δύο Σώματα της Βουλής, μιλώντας ενώπιον του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, του αναπληρωτή του Νικ Κλεγκ, ηγετών κομμάτων, βουλευτών και αξιωματούχων στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, προκειμένου να ευχαριστήσει και τα δύο σώματα για τις τιμές που τις απέτισαν νωρίτερα το Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η επέτειος των 60 χρόνων αποτελεί «ευκαιρία προσέγγισης μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και γιορτής».

Το βιτρό είναι δώρο των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου και για την κατασκευή του πλήρωσαν βουλευτές. Αποτελείται από 1.500 κομμάτια γυαλιού και έχει σχεδιαστεί από τον Βρετανό καλλιτέχνη Τζον Ρέιντιενς.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που απευθύνονται ταυτόχρονα και στα δύο σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Τα τελευταία χρόνια αυτό το έχουν κάνει μόνον οι Μπαράκ Ομπάμα και Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη παράδοση να απευθύνονται λόγοι στα δύο Σώματα της Βουλής από μονάρχες και ηγέτες χρονολογείται πίσω στον 16ο αιώνα.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Westminster Hall από την αργυρή επέτειο του Γεωργίου Ε’ το 1935.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ξεκίνησε την πεντάμηνη περιοδεία της σε όλη τη χώρα από το Λέστερ και αναμένεται να την ολοκληρώσει στις 25 Ιουλίου στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης