Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Κένεθ Κλαρκ, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον κόσμο των επιχειρηματιών να επανεξετάσει και να αποσύρει ίσως το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί το αδίκημα της δωροδοκίας, με την προειδοποίηση ότι αυτό θα ζημιώσει τις βρετανικές εταιρείες, όσον αφορά στη διεκδίκηση συμβολαίων στο διεθνές εμπόριο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και θα αρχίσει να ισχύει από τον Απρίλιο, προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές για τους ενεχόμενους στο αδίκημα της δωροδοκίας, γεγονός που θα καταστήσει δυνητικά απρόθυμους τους εκπροσώπους των μεγάλων βρετανικών εταιρειών στις συναλλαγές τους στο διεθνές εμπόριο, υπό τον φόβο ότι μπορούν να κατηγορηθούν για δωροδοκία ξένου επισήμου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ποινή κάθειρξης μέχρι και δέκα ετών, στην περίπτωση που κάποιος εμπλέκεται σε δύο περιστατικά δωροδοκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, διευκρινίζει ότι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας αποβλέπει να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία εναντίον της διαφθοράς. Εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Βρετανικών Βιομηχανιών επεσήμανε ότι ο νόμος αυτός μπορεί εύκολα να εμπλέκει στο αδίκημα της δωροδοκίας βρετανικές εταιρείες, για ενέργειες στις οποίες προβαίνουν συνεργάτες τους στο εξωτερικό, στην πραγματικότητα εν αγνοία τους.

Υπέρ της ανάκλησης του νομοσχεδίου κατά της δωροδοκίας τάχθηκε, σε κύριο άρθρο της, και η εφημερίδα «Evening Standard», τονίζοντας ότι θα ζημιώσει τις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσεις και τη βρετανική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης