Μαδούρο προς Τραμπ: Η Βενεζουέλα είναι «έτοιμη για σύγκρουση»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 10:31
Μαδούρο προς Τραμπ: Η Βενεζουέλα είναι «έτοιμη για σύγκρουση»

«Ισχυρό μήνυμα» προς τις «παράνομες» κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες χαιρετίζοντας την απόφαση του στρατού να απαιτήσει την παραίτηση του σοσιαλιστή ηγέτη.

Ο Νικολάς Μαδούρο δεν άργησε να του απαντήσει προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για σύγκρουση. «Αυτή η ενέδρα εναντίον του Έβο Μοράλες οργανώθηκε από τον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και λένε ότι τώρα αφορά τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα» είπε ο Μαδούρο. «Προσοχή συμπατριώτες, πάμε σε μάχη. Θέλετε σύγκρουση; Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση» πρόσθεσε.

Ο Μαδούρο επανέλαβε την τοποθέτησή του κατά την οποία η παραίτηση του Μοράλες αποτελούσε «πραξικόπημα που διαπράχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Λευκό Οίκο».

Ο Έβο Μοράλες εγκατέλειψε την εξουσία την Κυριακή, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήριζε προϊόν νοθείας το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Ήταν ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους του «ροζ κύματος» που εκδηλώθηκε τη δεκαετία του 2000 στη Λατινική Αμερική -στρέφοντας στην αριστερά τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα.

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική κρίση, που ο Μαδούρο επιρρίπτει εν μέρει στις κυρώσεις που επιβάλλουν στη χώρα του οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να του ασκήσουν πίεση και εν τέλει να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο, αναγνωρίζεται ως νόμιμος μεταβατικός αρχηγός του κράτους από περίπου 50 κυβερνήσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 10:59